Aktualizované Veronika Ondo-Cholewová Zo zahraničia

Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu: Putin rozhodol o vojenskej operácii

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu: Putin rozhodol o vojenskej operácii
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Putin volal Lukašenkovi

Aktualizované 8:22 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad. TASR správu prebrala od tlačovej agentúry AFP.

„Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase,“ oznámil Minsk.

Kremeľ sa k danému telefonátu bezprostredne nevyjadril. Putin spustil ofenzívu vo štvrtok v skorých ranných hodinách po tom, ako neohlásene vystúpil s prejavom v televízii.

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok ráno oznámila, že krajina sa dostáva pod delostrelecký útok pozdĺž svojich severných hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Rusko má v Bielorusku umiestnené desaťtisíce vojakov a uskutočnilo tam vojenské cvičenie.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora.

Výbuchy

Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

NATO a OSN

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a „aby dal šancu mieru“, píše agentúra AP. Guterres tak urobil niekoľko minúť predtým, ako Putin oznámil vojenskú operáciu na Ukrajine.

Kroky Ruska slovne odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden povedal, že „svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť“.

Prejdite na druhú stranu a zistite viac o situácii.

Prečítajte si aj:

Zdroj: YouTube.com
Invázia Ruska na Ukrajinu začala 24. februára 2022
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM