Zuzana Vajayová Futbal

Ruský zväz zaplatí za výtržnosti vo Vroclave pokutu 120.000 eur

Ruský futbalový zväzu dostal od Európskej futbalovej únie (UEFA) pokutu 120.000 eur za výtržnosti ruských priaznivcov počas svojho úvodného zápasu na EURO 2012 s Českom (4:1).

Fanúšikovia „zbornej“ napadli na štadióne vo Vroclave tamojších usporiadateľov a hádzali svetlice. Funkcionári UEFA súčasne pohrozili predstaviteľom ruského futbalu, že ak sa bude situácia opakovať aj v ďalších zápasoch na majstrovstvách Európy, tak „zbornej“ odpočítajú šesť bodov v najbližšej kvalifikácii na kontinentálny šampionát 2016.

UEFA môže Rusku odpočítať pokutu z prémií, ktoré vypláca všetkým šestnástim účastníkom európskeho šampionátu. Rusi zatiaľ zarobili 9,5 milióna eur a môžu zinkasovať až viac ako 20 miliónov v prípade zisku titulu. „Rozhodnutie o prípadnom odpočítaní bodov po opakovanom prehrešku trvá podmienečne odteraz až do skončenia baráže na nasledujúci európsky šampionát,“ píše sa v stanovisku UEFA. Rusi sa môžu proti verdiktu odvolať do troch dní.

Zatiaľ zostáva otázne, aké stanovisko zaujme UEFA k utorkovým výtržnostiam v uliciach Varšavy, ktorého sprevádzali rizikový duel domáceho Poľska a Ruska (1:1). Starostka poľskej metropole Hanna Gronkiewiczóvá-Waltzová sa za výtržnosti a násilnosti dokonca verejne ospravedlnila. UEFA naďalej vyšetruje aj obvinenia, podľa ktorých ruskí fanúšikovia údajne rasisticky urážali českého obrancu tmavej pleti Theodora Gebre Selassieho.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM