Správy Rôzne

Rútia sa na nás nielen BÚRKY, ale aj SAHARSKÝ prach! Kedy sa počasie UTÍŠI?

Už niekoľko dní na našom území úradujú pomerne silné búrky, ktoré prinášajú tisícky bleskov a prívalové zrážky, ktoré spôsobujú problémy.

Ilustračný obrázok k článku Rútia sa na nás nielen BÚRKY, ale aj SAHARSKÝ prach! Kedy sa počasie UTÍŠI?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Uplynulé dni prinášajú do nášho regiónu veľké množstvo búrok. Môže za to oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá ovplyvňuje počasie v mnohých krajinách strednej Európy.

Tisíce bleskov

„Uplynulé dva dni priniesli doteraz najsilnejšie búrky na našom území. V stredu potrápilo počasie predovšetkým západné Slovensko. V oblasti Malých Karpát spadlo od 40 až do 100 mm zrážok, čo zaplavilo hneď niekoľko miest. Pod vodou sa ocitol napríklad Pezinok, Senec, či Šenkvice, kde bola situácia najvážnejšia. Obcou sa prehnala prívalová vlna,“ informuje iMeteo.sk.

V priebehu štvrtka zasa silné búrky vyčíňali predovšetkým na východe. Búrky priniesli viac ako 10-tisíc bleskov, no na východ aj prívalové zrážky. Obcou Jarovnice sa prehnala ďalšia povodňová vlna.

Saharský prach

Na územie Slovenska sa môže koncom týždňa opäť dostať saharský prach. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„Prítomnosť saharského prachu nad našou oblasťou prezrádza typický charakter oblačnosti. Vysoká (modrastá) oblačnosť má tzv. vločkovitú štruktúru a je natoľko hrubá, že neprepúšťa priame slnečné žiarenie. Keďže dnes. v piatok, očakávame aj zrážky, prach sa môže lokálne dostať aj na zemský povrch,“ priblížil SHMÚ. Odborníci očakávajú tiež, že prach bude v oblasti Slovenska aj cez víkend.

Blesky a búrky

Počas piatka sa podobne ako v uplynulých dňoch začnú búrky vyvíjať predovšetkým v horských oblastiach a následne začnú vybuchovať na celom našom území od západu až na východ. Búrky budú podobne ako uplynulé dni sprevádzané nebezpečným prívalovým dažďom a vysokou bleskovou aktivitou.

Búrky hrozia v piatok na celom území Slovenska. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa s platnosťou od 10.00 do 22.00 h.

„V sobotu sa aj naďalej očakávajú búrky, no v porovnaní s piatkom už budú slabšie. Aj naďalej však treba byť v pozore. Búrky môžu lokálne spôsobiť komplikácie. Búrok výrazne ubudne v nedeľu, kedy sa už očakávajú len miestami,“ dodáva iMeteo.sk.

Budúci týždeň bude letný

S búrkami treba počítať aj v pondelok, no ich najvyššia pravdepodobnosť je na juhu Slovenska a vyskytovať by sa už mali len ojedinele.

Zásadná zmena v počasí nás čaká od utorka. Od západu sa nad našu oblasť nasunie tlaková výš, ktorá prinesie prevažne jasné a veľmi teplé počasie. Príjemné dni, počas ktorých môžu teploty stúpať až nad hranicu +25 °C, už nebudú narúšať búrky a prehánky a užijeme si tak krásne, letné počasie.

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM