Lenka Fedorová Regióny Regióny

Ružín konečne čistý: Vodohospodári odstránili tisícky ton odpadu!

Vodná nádrž Ružín sa konečne teší čistému prostrediu. Po dvoch rokoch sa ju vodohospodárom podarilo vyčistiť. Budete prekvapení koľko ton odpadu z nej vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Ružín konečne čistý: Vodohospodári odstránili tisícky ton odpadu!
Zdroj: TASR

Vodohospodárom sa za dva roky podarilo odstrániť z vodnej nádrže Ružín a jej okolia viac ako 3000 ton odpadu, ktorý bol následne vyseparovaný. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Projekt „Čistenie vodnej nádrže Ružín na zabezpečenie jej protipovodňovej funkcie odstránením odpadov a nelegálnych skládok z priľahlého územia“ dnes v Košiciach hodnotili zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Ako ďalej Machava uviedol, celkové náklady na čistenie dosiahli viac ako 520 000 Eur, z toho 250 000 Eur bol príspevok z Envirofondu.

Projekt zameraný na čistenie nádrže a jej okolia trval od septembra 2013 do novembra 2015. „Vodná nádrž Ružín má dlhodobo problém s odpadom. Najmä na jar, počas zvýšených prietokov, sa do nej dostávajú tony odpadu. Okrem tzv. prirodzeného odpadu prírodného pôvodu, ako napríklad konáre, listy, prípadne dreviny, je to komunálny odpad. Ten pochádza z nelegálnych skládok pri vodných tokoch,“ povedal Machava.

Hovorca ďalej uviedol, že v posledných rokoch sa stal problém tak vážnym, že sa ním zaoberala aj vláda SR. Projekt zahŕňal čistenie brehov nádrže Ružín od naplavených odpadov, vykonalo sa odstraňovanie odpadov z hladiny nádrže a čistili sa priľahlé brehy skládok odpadov na prítokoch povodí nádrže.

„V roku 2013 bolo prijaté uznesenie vlády o podpore "Čistenia vodnej nádrže Ružín na zabezpečenie jej protipovodňovej funkcie z prostriedkov Environmentálneho fondu,“ priblížil hovorca.

„Chcel by som oceniť spoluprácu vodohospodárov s naším rezortom pri odstraňovaní odpadu z Ružína. Je nám dobreznámy fakt existencie nelegálnych skládok odpadu. Ministerstvo životného prostredia hľadá spôsoby ich eliminácie, napríklad aj finančnou podporou pre mestá a obce prostredníctvom programu Veľké upratovanie Slovenska“, povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz.

Vďaka projektu boli vytvorené aj nové pracovné miesta. S dlhodobo nezamestnanými bolo podpísaných 84 dohôd. Ich mzdy činili spolu viac ako 48 000 Eur. Vodohospodári tiež zakúpili motorové člny, stroje a zariadenia, aby mohli promptne reagovať a do určitej miery eliminovať nepriaznivé dôsledky v prípade výskytu znečistenia v budúcnosti.

„Finančná podpora čistenia Ružína zo strany Ministerstva životného prostredia nášmu podniku veľmi pomohla. Hlavnou úlohou vodnej nádrže Ružín je protipovodňová ochrana obyvateľov Slovenska. Odpad, ktorý sa do nej každý rok dostane, nám vážnym spôsobom komplikuje prácu. Podobné projekty na čistenie by sme privítali aj v budúcnosti,“ povedal na záver generálny riaditeľ SVP Marián Supek.

Môže vás zaujímať:

Stovky ton odpadu v Ružíne: Pozrite koľko toho za dva roky vyzbierali, údaj v tonách!

Ružín znečistený smeťami: Zistiť, kto stojí za odpadom je prakticky nemožné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM