Rôzne

Ružová superluna i svetelné pyramídy. Apríl prinesie tieto astronomické divadlá

Tento mesiac bude veľmi bohatý hneď na niekoľko astronomických úkazov.

Ilustračný obrázok k článku Ružová superluna i svetelné pyramídy. Apríl prinesie tieto astronomické divadlá
Zdroj: pixabay.com

Mesiac apríl prinesie súhru niekoľkých astronomických udalostí. Priaznivejšie meteorologické podmienky môžu pomôcť k lepšiemu sledovaniu týchto zaujímavých astronomických úkazov. A čo nás teda čaká ?

Svetelné pyramídy

Týždne okolo rovnodenností prinášajú príležitosť pozorovať úkaz, ktorý je na nočnej oblohe viditeľný iba dvakrát ročne. Ide o takzvané svetelné pyramídy, známe ako zodiakálne svetlo, ktoré bude viditeľné počas prvých aprílových nocí a to predovšetkým v lokalitách mimo svetelného smogu, informuje o aprílových nebeských úkazoch portál iMeteo.sk.

Možno ho pozorovať na západnej oblohe po západe Slnka.

Táto žiara je spôsobená slnečným žiarením odrážajúcim sa od rozptýlených škvŕn prachu v slnečnej sústave. Možno ho pozorovať 1–2 hodiny po západe Slnka.

Meteorický roj Lyrid

Prvýkrát od začiatku januára bude možné na nočnej oblohe pozorovať meteorický roj. Vrchol Lyridov sa očakáva v noci z 21. na 22. apríla.

Taktiež bude možné pozorovať niekoľko tzv. ohnivých gúľ, čo sú veľmi jasné meteory, ktoré dokážu na pár sekúnd osvetliť celú oblohu.

Supermesiac

Prvý zo série supermesiacov, ktorý má prívlastok ružový, nás čaká v poslednom aprílovom týždni. Mesiac počas splnu bude väčší a bude svietiť jasnejšie ako inokedy.

Supermesiac je termín, ktorý sa v posledných rokoch stal virálnym a popisuje spln Mesiaca, ktorý je blízko perigeu – najbližší bod na svojej obežnej dráhe k Zemi. Vo výsledku sa tak Mesiac javí o niečo väčší ako obvykle, aj keď je rozdiel voľným okom len ťažko viditeľný.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM