Správy Rôzne

Rybári už môžu loviť dravce: Rybolov šťúk, zubáčov a sumcov je povolený

Dnes ráno sa skončilo posledné obmedzenie lovu rýb v revíroch Rady Slovenského rybárskeho zväzu a miestnych a mestských rybárskych organizácií.

Ilustračný obrázok k článku Rybári už môžu loviť dravce: Rybolov šťúk, zubáčov a sumcov je povolený
Zdroj: TASR

Od štvrtej hodiny rannej sa dnes v zmysle zákona o rybárstve skončil zákaz lovu rýb na prívlač a nástrahové rybky.

Rovnako sa dnes skončil čas individuálnej ochrany sladkovodných dravcov – šťuky severnej, zubáča veľkoústeho a sumca veľkého, ale i mreny severnej. Podľa člena Výboru Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Považskej Bystrici Miroslava Sýkoru koniec obmedzenia lovu dravca prilákal na strednom Považí k vodným tokom a vodným nádržiam predovšetkým milovníkov lovu zubáčov a šťúk. Špecialisti na nášho najväčšieho dravca – sumca veľkého sa jeho lovu venujú skôr v prázdninových letných mesiacoch.

Na strednom Považí dnes stovky rybárov vyrazili najmä k rieke Váh a k inundačnému vážskemu kanálu, ale i na takmer 600-hektárovú Nosickú priehradu či na väčšie vodné nádrže v kraji. „Podľa dostupných informácií dnes naši rybári ulovili od rána niekoľko zubáčov, väčšina však nedosahovala zákonom stanovenú minimálnu mieru (50 centimetrov, pozn.), a tak putovali späť do vody. Sezóna sa však ešte len začala a rybári majú šancu uloviť dravcov ešte niekoľko mesiacov,“ skonštatoval Sýkora.

Po začiatku pstruhovej sezóny (16.4.) a začiatku lovu kaprov (1.6.) je tak oddnes hlavátka podunajská jedinou sladkovodnou rybou, ktorej lov je stále zakázaný. Loviť sa môže iba v novembri a decembri na osobitné povolenie, ktoré nie je súčasťou klasického povolenia na rybolov.

„Okrem hlavátky sa, pochopiteľne, nemôžu loviť ani celoročne chránené druhy rýb ako blatniak tmavý, býčko rúrkonosý, čík európsky, kolok veľký či šabľa krivočiara. Ide však o ryby, ktoré väčšina rybárov ešte nikdy nevidela a väčšina nerybárov dokonca ani netuší, že ryby s takými názvami existujú,“ doplnil Sýkora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM