RÝCHLE SPRÁVY

Denný súhrn domáceho spravodajstva - 4. februára - 20.00

Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico ohrozuje dobré vzťahy Slovenska so spojencami. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Poukázal pritom na stredajšie (1.2.) stretnutie predstaviteľov Smeru s veľvyslancami. Fico počas neho uviedol, že v prípade účasti Smeru vo vláde zastaví vojenské dodávky na Ukrajinu. Nie sú podľa neho riešením.

Bratislava - Na Slovensku bolo v sobotu k 15.30 h vyhlásených 107 mimoriadnych situácií v súvislosti s intenzívnym snežením a vetrom. Eviduje to Centrálne monitorovacie stredisko Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu.

– Okresný úrad (OÚ) v Žiline vyzýva občanov na severe Žilinského kraja, aby pre zlú poveternostnú situáciu vychádzali z domov a cestovali motorovými vozidlami iba v súrnych prípadoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

- Vyhlásená kalamita pre sneženie stále platí na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí. Rovnako tiež v Poprade, Kežmarku, Martine a Turčianskych Tepliciach. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneh komplikuje dopravu aj na ďalších miestach Slovenska.

- Nepriaznivé počasie komplikuje vlakovú dopravu. Pre popadané stromy na tratiach sú viaceré vlaky odrieknuté alebo meškajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informuje na sociálnej sieti.

- Vlaková doprava je pre nepriaznivé počasie prerušená na viacerých miestach. Vlaky na diaľkových trasách meškajú 30 až 60 minút, na južnej trase okolo dvoch hodín. Pre TASR to potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

- Silný vietor spôsobil počas soboty a piatka (3.2.) na západe Slovenska výpadky elektrickej energie. Celkovo sa týkali 11.000 odberných miest, v sobotu dopoludnia 5000. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

– V Žilinskom a Banskobystrickom kraji je vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny viac ako 11.000 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša komplikuje elektrikárom prácu zasnežený terén a neprejazdné cesty.

Žilina – V Žilinskom kraji komplikuje aj v sobotu ráno dopravu na cestách silné sneženie, vietor, pády stromov, zľadovatené úseky a šmýkajúce sa nákladné motorové vozidlá. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej je najhoršia situácia v okresoch Dolný Kubín, Čadca a Martin.

– Na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) platí aj v sobotu mimoriadna situácia, ktorú v piatok (3. 2.) vyhlásila Správa ciest ŽSK. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Upozornila na silný vietor a pretrvávajúce sneženie, v niektorých oblastiach napadlo počas 24 hodín viac ako pol metra snehu.

– Následky nepriaznivého počasia v Žilinskom kraji odstraňovalo od piatka (3. 2.) do sobotňajšieho rána 54 profesionálnych a 25 dobrovoľných hasičov. Celkovo zasahovali 51-krát. Pre TASR to v sobotu potvrdil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

– Na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa v sobotu popoludní situácia zlepšila. Podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej je väčšina úsekov prejazdná, naďalej však fúka silný vietor a v niektorých úsekoch sa vytvárajú snehové záveje.

Poprad - Na cestách pod Tatrami naďalej platí prvý kalamitný stupeň. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský pre TASR potvrdil, že situácia je zlá. Komplikuje ju množstvo snehu vo vyšších polohách a veľmi prudký vietor na podhorí.

- Sneženie a silný vietor od piatkového (3. 2.) večera komplikujú situáciu na cestách v podtatranskom regióne. Polícia na sociálnej sieti informovala, že cesta I/18 z Popradu smerom na Janovce je uzatvorená v oboch smeroch z dôvodu nulovej viditeľnosti, silného vetra a hustého sneženia. Na diaľnici pod Tatrami sa zrazilo niekoľko áut.

- Diaľnica pod Tatrami je v oboch smeroch v súčasnosti uzavretá. Polícia na sociálnej sieti informovala, že potom, čo sa ju podarilo sprejazdniť po nehode ôsmich áut, sa v úseku Spišský Štvrtok - Poprad zrazilo ďalších približne 30 áut. Nehoda sa podľa polície zaobišla bez vážnejších zranení. Uzavreté sú pre kalamitu aj ďalšie úseky ciest.

Nitra - Následky nepriaznivého počasia a silného vetra odstraňovali v priebehu noci i sobotného dopoludnia profesionálni aj dobrovoľní hasiči v Nitrianskom kraji. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Andrey Červočovej absolvovali celkovo 13 výjazdov.

Trnava - Profesionálni i dobrovoľní hasiči z Trnavského kraja zasahovali počas sobotného dopoludnia pri viacerých mimoriadnych udalostiach, ktoré spôsobil silný vietor a nepriaznivé počasie. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lenka Košťálová, celkovo absolvovali hasiči v priebehu rána a dopoludnia 28 zásahov.

Košice - Silný vietor a sneh komplikujú dopravu aj v celom Košickom kraji. Informovali o tom košickí krajskí policajti na sociálnej sieti s tým, že od obce Štós smerom na obec Smolník sú na ceste popadané stromy.

Bratislava - Tento rok by mali Ozbrojeným silám SR dodať prvé bojové obrnené vozidlo 8x8. Na prelome rokov by mala prísť aj časť 3D rádiolokátorov. Naďalej sa ráta aj s dodávkou zvyšných 14 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Ministerstvo obrany (MO) SR nevylúčilo ani dodanie ôsmich húfnic Zuzana 2. Vyplýva to zo stanoviska MO SR, ktoré TASR poskytla hovorkyňa rezortu Martina Kakaščíková.

Viedeň – Rakúsko nepredĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré sa tak skončia od pondelka 6. februára. Oznámilo to v sobotu rakúske ministerstvo vnútra, informuje TASR na základe správy agentúry APA. Namiesto toho budú kontroly už len v prihraničných oblastiach v koordinácii so SR. Pôjde predovšetkým o okresy Gänserndorf, Bruck an der Leitha a Kittsee. Budú v nich nasadzované hliadky a prebiehať monitoring za pomoci dronov.

Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR víta rozhodnutie Rakúska zrušiť kontroly na hraniciach so Slovenskom. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Bratislava - Envirorezort nebude iniciovať žiadne zmeny zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorého časť je v rozpore s ústavou. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Bratislava – Ak by bol líder OĽANO Igor Matovič dodržal slovo a doručil prezidentke Zuzane Čaputovej svoju demisiu z postu ministra financií, vláda Eduarda Hegera (OĽANO) vôbec nemusela padnúť. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.

Bratislava - Mimoparlamentné hnutie KDH naďalej rokuje s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o spolupráci v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami. Hovorkyňa hnutia Lenka Halamová potvrdila, že Heger dostal ponuku druhého miesta na kandidátke. Šéf OĽANO Igor Matovič to považuje za nedôstojné.

Bratislava - Na Slovensku každý rok pribudne asi 40.000 nádorových ochorení. Národný onkologický inštitút (NOI) vyzval ľudí, aby nepodceňovali primárnu prevenciu. Urobil tak pri príležitosti sobotňajšieho Svetového dňa boja proti rakoviny.

- Niektoré faktory vplývajúce na vznik rakoviny možno ovplyvniť. Riziko možno znížiť napríklad zdravým životným štýlom či prevenciou. Ochoreniu pomáha predchádzať tiež očkovanie proti niektorým vírusom. Pripomenul to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti sobotňajšieho Svetového dňa boja proti rakovine.

Bratislava - Radiačná situácia na Slovensku bola v období od 27. januára do 2. februára stabilná. Ani v iných krajinách Európy nezaznamenali výrazné odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. Informoval o tom odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe.

Bratislava - Hlavné pojednávanie v kauze obžalovaného Lehela H., označovaného za "hrobára" zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, by sa malo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku uskutočniť v utorok 7. februára. Pôvodne dostal doživotie, ale Najvyšší súd SR tento verdikt zrušil a prípad vrátil prvostupňovému súdu na nové prejednanie a rozhodnutie. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní ŠTS.

ima

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín