RÝCHLE SPRÁVY

KDH podporuje zatvorenie obchodov v nedeľu, obchodníci to odmietajú

Bratislava 6. februára (TASR) - Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podporuje zatvorenie obchodov v nedeľu. Maloobchodníci naopak túto legislatívnu iniciatívu odmietajú. Národná rada (NR) SR na aktuálnej schôdzi rokuje o poslaneckej novele Zákonníka práce, ktorej cieľom je zakázať prácu v maloobchode väčšinu nedieľ v roku.

Príklady zo susedného Rakúska a viacerých krajín Európy podľa KDH ukazujú, že takáto úprava je možná. Niektoré krajiny, ako napríklad Francúzsko, uplatňujú pri práci v nedeľu výhradu vo svedomí, pripomenulo hnutie.

"Každý človek by mal mať nárok na dva voľné dni do týždňa. Práve nedeľa je dňom, počas ktorého by sme mali mať možnosť využiť čas strávený s rodinou, Bohom a na regeneráciu. Pre veriacich je nedeľa zároveň jedinečným a nenahraditeľným časom pre vzťah s Bohom a cirkvou, do ktorej patria," vyhlásil v stanovisku podpredseda KDH Marián Čaučík. Hnutie si podľa neho uvedomuje, že plošný zákaz práce v nedeľu nie je možný a sú profesie, pri ktorých je práca nevyhnutná každý deň. Netýka sa to však obchodov.

Naopak, zatvorenie maloobchodných prevádzok počas 44 nedieľ v roku odmieta Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM). Diskusia v parlamente podľa nej ukázala absolútnu neznalosť problematiky a nepochopenie situácie, v ktorej sa maloobchodníci, ako aj ich zamestnanci nachádzajú.

"Je absolútne nepochopiteľné, že je niekto schopný poslať študentov porušovať zákonník práce a pracovať 12 až 16 hodín v sobotu, len aby si vykryli výpadok nedeľného zárobku," vyhlásil predseda ISKM Daniel Krakovský. Celá téma sa podľa neho zúžila na "ženičky, ktoré majú nárok byť v nedeľu doma s rodinami". V maloobchode však pracuje široké spektrum ľudí od študentov, slobodných ľudí až po dôchodcov, ktorí si chcú počas víkendov privyrobiť a o túto možnosť by prišli absolútne všetci, dodal.

vjo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín