RÝCHLE SPRÁVY

Kultúra: V bratislavskom Dome umenia otvoria výstavu Pamäť Turca

Bratislava 6. februára (TASR) - V Dome umenia v Bratislave otvoria v pondelok výstavu Pamäť Turca. Zámerom projektu bolo preskúmať pamäť Turca a ukázať rôznorodosť práce s médiom fotografie. "Súčasne podporiť ľudí z rôznych častí Slovenska, aby citlivo zaznamenávali svoje okolie a uchovávali fotografie ako svedectvá doby pre nasledujúce generácie," uvádza k výstave Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC), ktoré je organizátorom podujatia. Súčasťou vernisáže bude aj krst rovnomenného katalógu. Výstava potrvá do 1. marca. Vstup je voľný.

Návštevníci môžu obdivovať práce fotografov z rôznych kútov Slovenska, ktorí v sprievode lektorov prebádali Turiec na rôznych miestach a v rôznom čase. "Lektorka Ema Lančaričová sprevádzala skupinu fotografov martinskými ulicami, kde spoločne zaznamenávali hry svetla a tieňa v mestskej architektúre či zátiší na 35 mm analógové fotoaparáty," približuje organizátor výstavy. "Do terénu vyrazili aj ostrieľaní krajinárski fotografi s lektorom Michalom Hubom, ktorí skúmali vrstvy dávnej i nedávnej minulosti v okolí Turca. A neostali len pri digitálnej fotografii, obohatili ju aj o luminogramy či paleontologické nálezy," dodáva NOC.

Autori pod vedením Dominiky Jackuliakovej analyzovali dobové fotografie Martina zo súkromného archívu Igora Dobrovolného. Poslúžili im ako materiál na skúmanie fotografického obrazu, jeho selekcie a dramaturgie aj ako prvotný podklad v tvorbe plagátových zinov. Vernisáž sa začne o 17.30 h.

Projekt Pamäť Turca sa uskutočnil ako súčasť osláv 50. jubilea celoštátnej postupovej súťaže a výstavy amatérskej fotografie AMFO, v rámci ktorej sa v Martine počas troch predĺžených víkendov (17. - 19. júna, 19. - 21. augusta a 23. - 25. septembra) konala séria workshopov Ramble Martin, Krajina Turca a Autorský zine.

han lem

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín