RÝCHLE SPRÁVY

NATO a EÚ vyjadrili solidaritu Turecku a Sýrii po zemetrasení a prisľúbili pomoc

Brusel 6. februára (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok vyjadrili solidaritu Turecku a Sýrii, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Máme plnú solidaritu s našim spojencom Tureckom po tomto hroznom zemetrasení. Som v kontakte s prezidentom Recepom Erdoganom a ministrom zahraničných vecí Mevlütpm Čavušoglum. Spojenci NATO mobilizujú teraz pomoc," napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter.

"Sme plne solidárni s ľuďmi v Turecku a v Sýrii, ktoré dnes ráno zasiahlo smrteľné zemetrasenie... Sme pripravení ponúknuť akúkoľvek pomoc," reagovala von der Leyenová na Twitteri.

EK v pondelok ráno potvrdila, že do Turecka už smeruje prvý záchranný tím z Rumunska a Holandska.

Na zemetrasenie zareagovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. "Myslím na všetkých tých, ktorí zahynuli, uviazli alebo utrpeli zranenia a na všetkých záchranárov, ktorí robia maximum pre záchranu životov," uviedla.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru.

V Turecku a Sýrii hlásia už viac než 1200 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Pomoc v pondelok prisľúbili Turecku a Sýrii aj vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka alebo Talianska

3 12 20 udv bre

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín