RÝCHLE SPRÁVY

Pápež v Južnom Sudáne vyzval veriacich nebáť sa ozvať proti nespravodlivosti

Džuba 4. februára (TASR) - Pápež František v sobotu počas návštevy v Južnom Sudáne zdôraznil, že tamojšie cirkvi "nemôžu zostať neutrálne", ale musia pozdvihnúť svoj hlas proti nespravodlivosti a zneužívaniu moci.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že pápež sa do Južného Sudánu vydal na bezprecedentnú mierovú misie s ďalšími dvoma kresťanskými lídrami - canterburským arcibiskupom Justinom Welbym a moderátorom škótskej cirkvi Iainom Greenshieldsom.

Na stretnutí s biskupmi, kňazmi, diakonmi, zasvätenými mužmi a ženami a seminaristami v džubskej Katedrále sv. Terézie pápež v sobotu vo svojom príhovor vyzval, aby boli "milosrdnými pastiermi, a nie kmeňovými vodcami, aby sa stali prorokmi blízkosti, ktorá sa nenaháňajú za náboženskou a spoločenskou prestížou," informoval web Vatican News.

V katedrále si František vypočul rozprávanie mníšky o tom, ako v roku 2021 pri prepade neďaleko Džuby zahynuli dve jej spolusestry.

Traja kresťanskí lídri, ktorí sú na bezprecedentnej "púti mieru", sa neskôr zúčastnia na ekumenickej modlitbovej vigílii pod holým nebom pri mauzóleu hrdinu oslobodenia Južného Sudánu Johna Garanga, na ktorej sa očakáva účasť 50.000 ľudí.

Táto ich spoločná návšteva je prvou svojho druhu v dejinách kresťanstva, podotkol Reuters.

V nepokojmi zmietanom Južnom Sudáne sa síce už podarilo dosiahnuť mierovú dohodu, tá je však nestabilná a napriek nej tam opakovane dochádza k násilnostiam. To núti ľudí utekať z územia tohto mladého štátu.

Južný Sudán vyhlásil v roku 2011 nezávislosť od Sudánu, avšak odvtedy mier ešte v tejto chudobnej krajine nezavládol. Dlhoročná občianska vojna medzi ozbrojenými silami vernými juhosudánskemu prezidentovi Salvovi Kiirovi a jednotkami lojálnymi jeho rivalovi a viceprezidentovi Riekovi Macharovi (vysl.: Mačarovi) si vyžiadala už 380.000 mŕtvych a štyri milióny vysídlených.

12 20 pel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín