RÝCHLE SPRÁVY

Po silnom zemetrasení hlásia v Turecku a Sýrii vyše 30 obetí

Ankara 6. februára (TASR) – Najmenej 31 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Úrady v oboch krajinách hlásili početné zrútené budovy a obávajú sa, že obetí bude mnoho. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a Reuters a televízií BBC a CNN.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 pocítili aj v širokom okolitom regióne, od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon a až pásmo Gazy. Blízky východ pritom v súčasnosti zažíva snehovú víchricu s trvaním predpovedaným do štvrtka, približuje AP.

K zemetraseniu došlo o 4.17 h miestneho času (2.17 h SEČ) v hĺbke 18 kilometrov. Krátko na to nastali otrasy s magnitúdou 6,7 a nasledovali ďalšie dotrasy, vyplýva z údajov Geologickej služby USA (USGS).

Obyvatelia, ktorých zemetrasenie zobudilo, vybiehali do zasnežených ulíc. Turecké televízie priniesli zábery ľudí zhromaždených okolo zrútených budov, kde spolu so záchranármi pátrali po ľuďom v troskách.

Turecký úrad civilnej ochrany uviedol, že hlavné zemetrasenie malo epicentrum v meste Pazarcik v provincii Kahramanmaraš. Zničené budovy hlásili v okolitých provinciách Gaziantep, Malatya, Adiyaman i v 350 kilometrov vzdialenom Diyarbakire, kde sa podľa spravodajcu BBC zrútilo nákupné centrum.

S príchodom rána začali rýchlo pribúdať správy o škodách, úrady dosiaľ oznámili najmenej 18 mŕtvych v Turecku a 13 v Sýrii.

Sýrska štátna televízia informovala o viacerých zničených budovách v meste Aleppo na severe a meste Hamá v strednej časti krajiny. Opozičné sily na severozápade Sýrie hovorili o "katastrofálnej" situácii.

Turecko leží na viacerých tektonických platniach a je tak aktívnou seizmickou zónou. Pri silných zemetraseniach na severozápade krajiny zahynulo v roku 1999 približne 18.000 ľudí.

2 4 12 20 gon

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín