RÝCHLE SPRÁVY

Rusko vydalo telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri Soledare

Kyjev/Londýn 4. februára (TASR) - Rusko v sobotu vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ostreľovaní v okolí mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Podľa britskej stanice BBC o tom informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý potvrdil, že k vrátaniu tiel došlo v rámci sobotňajšej výmeny zajatcov.

Chris Parry (28) a Andrew Bagshaw (47), ktorí pracovali pre charitatívnu organizáciu, zahynuli začiatkom januára pri pokuse o evakuáciu staršej ženy z konfliktnej zóny, keď granát zasiahol ich auto.

Naposledy ich videli živých 6. januára. Britské ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo ich smrť 24. januára.

Počas celého pobytu na Ukrajine sa títo dvaja Briti zaoberali rozvozom potravín a liekov do vojnových oblastí a pomáhali pri evakuácii civilného obyvateľstva.

Kedy budú ich telá odovzdané pracovníkom britského veľvyslanectva v Kyjeve, zatiaľ nebolo oznámené.

Ťažké boje o Soledar trvali niekoľko mesiacov. Ruská armáda opakovane tvrdila, že nad ním prevzala plnú kontrolu, ale Kyjev tieto vyhlásenia zakaždým poprel. Svoj ústup zo Soledaru ukrajinská armáda potvrdila až 25. januára.

12 pel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín