RÝCHLE SPRÁVY

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 4. februára - 14.30

VIEDEŇ – Rakúsko nepredĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré sa tak skončia od pondelka 6. februára. Oznámilo to v sobotu rakúske ministerstvo vnútra, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

ZAKOPANÉ - Pre silné sneženie a vysoké riziko pádu lavín zakázali turistom stup do celého poľského Tatranského národného parku (TPN), informovala agentúra PAP.

KYJEV - Ukrajina a Rusko si opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že v rámci najnovšej výmeny bolo oslobodených 116 Ukrajincov. Ruské ministerstvo obrany hovorí o 63 prepustených ruských zajatcoch.

KARLSRUHE - Nemeckí vyšetrovatelia nemajú zatiaľ žiadne dôkazy o tom, že za výbuchmi na plynovode Nord Stream 1 a 2, ku ktorým došlo na jeseň minulého roku, stojí Rusko. "V súčasnosti sa to nedá dokázať. Vyšetrovanie prebieha," povedal spolkový generálny prokurátor Peter Frank v rozhovore pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Die Welt, s ktorým sa vopred oboznámila agentúra DPA.

MOSKVA - Ruské úrady v sobotu obvinili Kyjev z útoku na továreň v Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Miestny gubernátor údajným ukrajinským útokom zdôvodnil predĺženie platného stavu výstrahy pred teroristickou hrozbou na časovo neobmedzenú dobu.

KARLSRUHE - Nemecký spolkový prokurátor Peter Frank podporil medzinárodné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine: či už na pôde existujúceho Medzinárodného trestného súdu (ICC) alebo prípadného špeciálneho tribunálu.

WASHINGTON - Spojené štáty sprísnili sankcie voči iránskemu výrobcovi dronov - spoločnosti Paravar Pars, pričom najnovšie ich uvalili na členov jej predstavenstva. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

TOKIO - Vysokopostaveného poradcu japonského premiéra prepustili z funkcie, keď sa diskriminačne vyjadril o LGBTQ ľuďoch, informovala v sobotu agentúra AP.

ISLAMABAD - Pakistan zablokoval populárnu internetovú encyklopédiu Wikipedia. Stalo sa tak po tom, ako Wikipedia odmietla odstrániť obsah, ktorý pakistanské úrady označili za "bohorúhačský".

MYS CANAVERAL - Astronómovia objavili 12 nových mesiacov obiehajúcich okolo Jupitera, ktorý ich tak má dovedna už 92 - to je najviac spomedzi planét Slnečnej sústavy. Na druhom mieste je s 83 potvrdenými mesiacmi Saturn, ktorý v minulosti figuroval na prvej priečke.

TASR pel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín