RÝCHLE SPRÁVY

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 5. februára - 23.30

INNSBRUCK - Lavíny si v západnom Rakúsku od piatka vyžiadali už osem obetí na životoch. Po tom, čo v sobotu hlásili troch mŕtvych, informovala tamojšia polícia v nedeľu o ďalších piatich. Rakúske lyžiarske strediská boli plné aj z dôvodu školských prázdnin vo Viedni – napriek tomu, že riziko zosuvu lavín bolo po niekoľkých dňoch silného sneženia a vetra na štvrtom z piatich stupňov.

KYJEV - Ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova nahradí vo funkcii náčelník Hlavnej spravodajskej správy ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval poslanec ukrajinského parlamentu a predseda frakcie vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija. Časový harmonogram zmeny nespresnil.

KYJEV - Kyjev nepoužije nové zbrane dlhého doletu dodané Západom na útoky na ciele na území Ruska. V nedeľu to podľa agentúry AFP vyhlásil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

BELEHRAD/PODGORICA/ZÁHREB - Husté sneženie a nárazový vietor spôsobili v nedeľu v Srbsku uzavretie ciest a odrezali viac ako 25.000 domácností od elektriny. V susednom Chorvátsku a Čiernej Hore bola v dôsledku popadaných stromov narušená cestná premávka.

NIKÓZIA - Víťazom prvého kola prezidentských volieb na Cypre sa v nedeľu stal bývalý minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis. Do druhého kola, ktoré sa bude konať o týždeň, postúpil aj technokrat podporovaný komunistickou stranou Andreas Mavrojiannis.

KODAŇ - Desaťtisíce Dánov v nedeľu protestovali proti plánu vlády zrušiť jeden zo štátnych sviatkov. Toto opatrenie má Dánsku pomôcť financovať rozpočet na obranu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu obvinil niektoré kruhy v katolíckej cirkvi, že zneužívajú smrť emeritného pápeža Benedikta XVI. na živenie fám o rozdelení v cirkvi i na kritiku pontifikátu jeho nástupcu v pápežskom úrade.

BENÁTKY - V Benátkach sa cez víkend začal tradičný každoročný karneval. Po troch ročníkoch, keď jeho priebeh ovplyvnili opatrenia proti šíreniu infekčného ochorenia covid, je tohtoročný karneval bez obmedzení.

DUBAJ - Iránsky opozičný líder Mír Hosejn Músáví vyzval na vypísanie celoštátneho referenda, ktoré by rozhodlo, či sa má v islamskej republike vypracovať nová ústava. Músáví podľa výzvy neverí, že súčasný iránsky systém, v ktorom má posledné slovo pri rozhodovaní najvyšší duchovný vodca, ešte vôbec funguje.

TEHERÁN - Iránsky náboženský vodca ajatolláh Alí Chameneí udelil milosť desaťtisícom väzňov. Tento krok je súčasťou osláv výročia islamskej revolúcie z roku 1979, pripomenula v nedeľu iránska štátna televízia.

KINSHASA - Pri útoku na vrtuľník OSN, ku ktorému došlo v nedeľu na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), zahynul príslušník mierových síl OSN z Juhoafrickej republiky. Jeho spolubojovník utrpel zranenia.

TASR gon

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín