RÝCHLE SPRÁVY

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára - 11.30

ANKARA - Viac než 1200 obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka neďaleko hraníc so Sýriou. Záchranári naďalej pátrajú po preživších v ruinách budov v najviac zasiahnutých tureckých i sýrskych mestách. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov. Turecké úrady uviedli, že po zemetrasení zaznamenali najmenej 20 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,6.

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nemá informácie, že by medzi zranenými či obeťami zemetrasenia v Turecku a Sýrii boli aj Slováci. Situáciu však naďalej monitoruje. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu diplomacie. Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

PRAHA - Česko vyšle na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue). Reagovala tak na žiadosť Ankary o pomoc. Potvrdil to český minister vnútra Vít Rakušan. "Turecko bolo dnes nad ránom zasiahnuté ničivým zemetrasením. Sú hlásené vysoké straty na životoch, mnoho ľudí je nezvestných," napísal na sociálnu sieť Twitter Rakušan a dodal, že rezort pripravuje pomoc.

PARÍŽ - Vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka a Talianska v pondelok sľúbili pomoc Turecku a Sýrii po nočnom zemetrasení. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť pomoc Turecku aj Sýrii. "V myšlienkach sme s trúchliacimi rodinami," napísal na Twitteri. Pomoc prisľúbili aj ďalšie krajiny a organizácie vrátane EÚ a NATO.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc obyvateľom juhovýchodného Turecka po nočnom zemetrasení. Prezident v mene Ukrajiny vyjadril sústrasť rodinám obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie. "V tejto chvíli stojíme pri našich priateľoch, Turkoch, a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc," napísal na Twitteri. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou.

TCHAJ-PEJ - Švajčiarska parlamentná delegácia sa v pondelok počas návštevy taiwanskej metropoly Tchaj-pej zaviazala k prehĺbeniu spolupráce s Taiwanom a uviedla, že autoritarizmus a vojna nesmú zvíťaziť. Delegácia vedená Fabianom Molinom (Sociálnodemokratická strana) a Nicolasom Walderom (Zelení) pricestovala v čase zvýšeného napätia v Taiwanskom prielive. V pondelok absolvovali stretnutie s taiwanskom prezidentkou Cchaj Jing-wen.

ISLAMABAD - Telo bývalého pakistanského prezidenta Parvíza Mušarrafa, ktorý v nedeľu zomrel vo veku 79 rokov v dubajskom exile, prevezú v pondelok do vlasti. Pohreb sa očakáva ešte v ten istý deň na nespresnenom mieste. Generál Mušarraf bol počas "vojny proti terorizmu" kľúčovým spojencom USA. Od roku 2016 žil v dobrovoľnom exile v Spojených arabských emirátoch, aby sa vo vlasti vyhol súdnym procesom vo viacerých kauzách.

PEKING - Čína obvinila v pondelok Spojené štáty z neprimeraného použitia sily v súvislosti so sobotňajším

zostrelením čínskeho balóna. Americká armáda zostrelila údajný čínsky špionážny balón pri pobreží Južnej Karolíny po tom, čo letel v blízkosti vojenských objektov. Čína trvá na tom, že išlo o civilný balón na meteorologický výskum. Incident s balónom výrazne ovplyvnil napäté americko-čínske vzťahy.

PEKING - Čína v pondelok potvrdila, že balón, ktorý bol pozorovaný nad Kolumbiou, je čínsky. Objekt pozorovaný nad Kolumbiou bol podľa čínskeho ministerstva "z Číny", no išlo o civilný objekt použitý na letové testy". "Ovplyvnený počasím spolu s jeho obmedzenou ovládateľnosťou sa balón výrazne odchýlil od svojho očakávaného kurzu a náhodne vstúpil do latinskoamerického a karibského vzdušného priestoru," uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie.

BRUSEL - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell vyjadril v mene EÚ sústrasť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie. EÚ je pripravená pomôcť a aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany. "Vo svojich myšlienkach sme s obyvateľmi Turecka a Sýrie. EÚ je pripravená pomôcť," napísal Borrell na Twitteri.

SOUL - Trinásť z dovedna 174 thajských turistov, ktorí pricestovali minulý týždeň na medzinárodné letisko Muan na juhozápade Južnej Kórey, sa nedostavilo na spiatočný let a zostalo mimo kontaktu. Thajčania pricestovali minulý týždeň v pondelok charterovým letom. Ich cieľom bolo navštíviť hlavné turistické atrakcie v provincii Južná Čolla. Spiatočný let mali naplánovaný na nedeľu, uviedlo juhokórejské ministerstvo spravodlivosti.

BUDAPEŠŤ - Po sobotňajšom silnom vetre v Maďarsku hlásili do pondelňajšieho rána škody v takmer 4800 prípadoch a hasiči pomáhali odstraňovať následky víchrice na vyše 2700 miestach. Jeden človek bol po zásahu konárom ťažko zranený. Víchrica na mnohých miestach lámala konáre, a vyvrátené stromy padali na cesty, ploty, domy a autá. Sobotňajšia veterná smršť poškodila viac ako 438 budov v krajine.

ATÉNY - Grécke Atény zasiahlo v noci na pondelok husté sneženie, ktoré narušilo dopravu. Miestne úrady zavreli školy a obchody. Snehová búrka Barbara, ktorá v uplynulých hodinách zasiahla Grécko obmedzila premávku na cestách a prerušila dopravu po hlavnej ceste spájajúcej Atény so strednou časťou Grécka. V Aténach zatvorili aj niektoré stanice metra v blízkosti medzinárodného letiska.

JERUZALEM - Izraelskí vojaci počas razie v utečeneckom tábore pri Jerichu na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili piatich Palestínčanov. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že "niekoľko" ozbrojených mužov bolo zabitých počas prestrelky v utečeneckom tábore Aqbat Jabr neďaleko vstupu do mesta. Islamistické hnutie Hamas, ktorého hlavná základňa je v Pásme Gazy, smrť svojich bojovníkov na Západnom brehu potvrdilo.

LOS ANGELES - Americká speváčka Beyoncé získala v nedeľu na odovzdávaní hudobných cien Grammy ďalšie štyri ocenenia. Celkovo má už 32 zlatých gramofónov, čo je rekord v 65-ročnej histórii týchto ocenení. Neuspela však v kategórii album roka, v ktorej triumfoval britský spevák Harry Styles. Ceny si odniesli hlavní favoriti ako Adele, Taylor Swiftová či Lizzo, no v najprestížnejších kategóriách to bolo "samé prekvapenie".

TASR tth

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín