RÝCHLE SPRÁVY

Súhrn vydaných správ ER TASR - 4. februára - 14.30

Bratislava - Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu. Ako príklad uviedol zvýšenie dôchodkov o 45 eur. Nezaradený poslanec, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Hlase-SD Erik Tomáš tvrdí, že tento návrh dôchodcov ukráti oproti ich návrhu. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Bratislava – Zákaz dovozu výrobkov z ruskej ropy, ktorý bude v krajinách Európskej únie platiť od nedele (5.2.), zvýši cenu pohonných hmôt, najmä nafty. Európa totiž nie je vo výrobe nafty sebestačná, upozornili viacerí analytici. S blížiacim sa termínom zavedenia embarga rástli aj ceny akcií rafinérskych firiem zameraných na produkciu nafty.

Bratislava – V januári 2023 bolo na Slovensku vyhlásených 23 konkurzov na majetok dlžníkov podnikateľských subjektov a nebola povolená žiadna reštrukturalizácia. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o. (CRIF SK).

Bratislava - Inštitúcie podnikajúce vo finančnom sektore SR odviedli vlani za výsledky roka 2021 na daniach spolu 233,8 milióna eur. Je to o 81,5 milióna eur viac ako rok predtým. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Bratislava - Peniaze z balíka na obnoviteľné zdroje sa rýchlo míňajú a v programe, respektíve národnom projekte Zelená domácnostiam III v kompetencii Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) ostáva do konca roka k dispozícii už len niečo vyše štyroch miliónov eur. Správne vyplnená žiadosť a dôkladné plánovanie inštalácie môžu ľuďom ušetriť čas aj peniaze. Uviedla to spoločnosť Stiebel Eltron.

Londýn - Od vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) uplynuli už tri roky. Britský premiér Rishi Sunak v utorok (31. 1.) obhajoval brexit ako "obrovskú príležitosť". Avšak v čase, keď Británia čelí hospodárskej kríze, narastá v radoch verejnosti skôr tzv. bregret (pocit sklamania po brexite), konštatuje agentúra AFP, od ktorej správu prevzala TASR.

Moskva - Západné sankcie stlačili príjmy Ruska z predaja energií na najnižšiu úroveň od roku 2020. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Mesačné rozpočtové príjmy Ruska z ropy a plynu v januári padli na najnižšiu úroveň od augusta 2020. Dôvodom bol vplyv západných sankcií, ukázali v piatok (3. 2.) zverejnené údaje ruského ministerstva financií.

Brusel - Dopyt po oceli v Európskej únii by mal v roku 2023 klesnúť o 1,6 %, uviedlo tento týždeň Európske združenie výrobcov ocele (Eurofer). Dôvodom je pokračujúca vysoká inflácia, problémy v dodávateľskom reťazci a lacný dovoz. Združenie tak naďalej počíta s poklesom dopytu, rozsah poklesu však oproti predchádzajúcej prognóze znížilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

New York - Wall Street sa v piatok (3. 2.) oslabila. Nečakane pozitívne údaje z trhu práce znepokojili investorov. Podporili totiž očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Širší index S&P 500 aj technologický index Nasdaq Composite však za celý uplynulý týždeň vzrástli.

ima

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín