RÝCHLE SPRÁVY

Zelenskyj: Ukrajina je pripravená poskytnúť Turecku pomoc po zemetrasení (2)

Kyjev 6. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc obyvateľom juhovýchodného Turecka po nočnom zemetrasení. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na Zelenského vyjadrenie na Twitteri.

Prezident v mene Ukrajiny vyjadril sústrasť rodinám obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie. "V tejto chvíli stojíme pri našich priateľoch, Turkoch, a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc," napísal na Twitteri.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu je Ukrajina pripravená vyslať do Turecka veľkú skupinu záchranárov, napísala agentúra AFP. "Úzko spolupracujeme s tureckou stranou pri koordinácii ich nasadenia," uviedol Kuleba sociálnej sieti.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy.

Celkový počet obetí v Turecku a Sýrii stúpol na 1200 a zranenia utrpeli ďalšie tisícky osôb, uviedla agentúra AP.

Pomoc v pondelok prisľúbili Turecku a Sýrii aj vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka, Talianska, Severoatlantickej aliancie a EÚ.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 3. a 6. odsek a bola aktualizovaná v 5. odseku.

12 4 20 erk bre dsa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín