Rôzne

S letom stúpa aj počet detských úrazov: Dospelí často zanedbajú bezpečnosť

V letných mesiacoch stúpa počet detských úrazov až dvojnásobne. Súvisí to s tým, že deti trávia viac času vonku s kamarátmi a bez dozoru. Najčastejšie býva príčinou pád, napríklad z bicykla alebo trampolíny.

Ilustračný obrázok k článku S letom stúpa aj počet detských úrazov: Dospelí často zanedbajú bezpečnosť
Zdroj: TASR

Nešťastiam sa vždy predísť nedá, niektoré úrazy sú však celkom zbytočné. Ich príčinou totiž nie je neposednosť detí, ale zanedbanie bezpečnosti zo strany dospelých.

„Záchranári v lete často deťom ošetrujú rozbitú hlavu spôsobenú pádom na bicykli. Pochopiteľne, po jazde bez prilby. Netreba zabúdať, že deti do 15 rokov sú povinné nosiť cyklistickú prilbu stále, nielen mimo obce ako dospelí. Aj keď sa dieťa vozí len po dvore alebo v slepej uličke v susedstve, riziko pádu je všade rovnaké,“ upozorňuje Martina Cvachová z poisťovne Groupama.

Trampolína je hitom posledných rokov. Deti si na nej užijú veľa zábavy, rovnako ľahko sa však môžu aj zraniť. Napríklad nárazom o kovový rám alebo ak do seba navzájom vrazia. Stačí pritom dodržiavať maximálny počet detí, ktoré na trampolíne skáču. Ideálne, ak ju používa len jedno dieťa. Deti mladšie ako 3 roky by mali skákať na trampolíne len pod dohľadom dospelého, ochranná sieť je v tomto prípade samozrejmosťou.

„V prípade ak deti prázdninujú na dedine, mali by ste obozretne pristupovať pri ich kontakte s hospodárskymi zvieratami. Deti si nie vždy musia uvedomiť, že kohúty, husi, kozy alebo ovce môžu byť aj nebezpečné, najmä ak ich poznajú len z knižiek a televízie. Je na dospelých, aby deťom vysvetlili, ako sa k zvieratám správať, na akú vzdialenosť je bezpečné sa k nim priblížiť a ktoré je lepšie sledovať len spoza ohrady,“ radí Cvachová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM