Martin Sýkora Správy Regióny

S nástupom novej legislatívy niektorí majitelia vyhodili psov na ulicu!

Do platnosti vstúpil nový zákon, ktorý mal pomôcť hlavne psíkom. Ale opak je pravdou. Situácia v popradskom mestskom útulku je toho dôkazom.

Ilustračný obrázok k článku S nástupom novej legislatívy niektorí majitelia vyhodili psov na ulicu!
Zdroj: Dnes24.sk

Namiesto čipu na ulicu

Mestský útulok v Poprade má za sebou horúci september. V tomto prípade však nie je reč o príjemnom počasí, ale o veľkom prísune zvierat, ktoré v tomto mesiaci stratili domov a ocitli sa na ulici. S najväčšou pravdepodobnosťou šlo o svojskú reakciu niektorých majiteľov psov na prijatie novely zákona o veterinárnej starostlivosti.

„Legislatívna úprava spôsobila, že pes sa po novom považuje za živého tvora a majiteľom psov pribudlo viacero povinností vrátane povinného čipovania psov,“ pripomenul hovorca popradského magistrátu Marián Galajda.

„Už od polovice augusta sme pocítili zvýšený prísun nových psíkov. Vyvrcholilo to v prvý septembrový týždeň, kedy sme na ulici našli alebo nám bolo privezených 13 psov – od šteniat až po veľkých psov," uviedol Peter Greňa z Mestského útulku v Poprade. Vo všetkých prípadoch šlo o psíkov, na ktorých bolo vidieť, že mali svoj domov, svojho pána, mali svoje návyky. "Z rôznych zdrojov vieme, že dôvodom toho, prečo sa ľudia takýmto spôsobom zbavovali psíkov bola najmä povinnosť čipovať psíkov a s tým spojené náklady, ktoré nebol ochotný znášať každý. Podľa odborníkov s ktorými sme hovorili, zvýšený nápor v tejto súvislosti môžeme očakávať minimálne pol roka,“ dodal Greňa.

Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Viacero psíkov malo šťastie

„Dobrou správou vo vzniknutej situácii je fakt, že z 31 psíkov, ktorých za uvedené obdobie prijali v útulku, sa viac ako polovici podarilo nájsť nový domov,“ doplnil Galajda. V súčasnosti je v Mestskom útulku v Poprade, ktorý sídli na ulici Na letisko a v jeho dočasných opaterách umiestnených spolu 45 psov. Vybrať si psíka na adopciu je možné vždy v dňoch utorok – nedeľa od 8:00 do 16:00, návštevy spojené s venčením sú vzhľadom na denný režim psíkov odporúčané v čase 13:00 – 16:00 hod.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM