Lucia Lauková Regióny

S novou trasou lanovky na Zobor zatiaľ územný plán neráta: Mesto počká na štúdiu

Projekt lanovky na Zobor bude čakať na štúdiu o vplyvoch na životné prostredie. Poslanci trasu lanovky nezaradili do zmien Územného plánu.

Ilustračný obrázok k článku S novou trasou lanovky na Zobor zatiaľ územný plán neráta: Mesto počká na štúdiu
16
Galéria

Nové trasovanie lanovky na Zobor v zmenách Územného plánovania mesta Nitra zatiaľ schválené nebude. Poslanci na zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo štvrtok 13. septembra rozhodli počkať na štúdiu EIA, teda posúdenie vplyvov na životné prostredie. Tento proces môže trvať aj dva roky.

Spísali petíciu

Na potrebu počkať na štúdiu EIA upozornilo aj občianske združenie Nitrianske fórum petíciou, ktorú podpísalo tisíc ľudí. Petíciou žiadajú obyvatelia zastavenie konania na zmenu územného plánu mesta Nitra v súvislosti so zámerom vybudovať na Pyramídu lanovú dráhu v novej trase.

„Chceme aby sa tento zámer dôkladne vyhodnotil z hľadiska vplyvov na životné prostredie,“ povedal za o.z. Nitrianské fórum Peter Mederly. Verejnosť bude mať možnosť vyjadriť svoj názor na lanovku aj v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Názor verejnosti

Niektorí poslanci navrhovali aj referendum. „Z dôvodu nespokojnosti najmä obyvateľov Zobora by bolo potrebné vyvolať verejnú diskusiu a možno v konečnej fáze aj referendum,“ povedala poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Požiadavku č. 64, vytvoriť novú trasu lanovky na Zobor od Liečebného ústavu po hornú stanicu lanovky, poslanci z materiálu nakoniec vyradili. „Pre rozhodnutie nám chýba jeden závažný dokument, ktorým je stanovisko ministerstva životného prostredia tzv. EIA. Tento dokument keď tu nie je, tak nie je možné o tom hovoriť,“ povedal mestský poslanec Štefan Štefek.

Kabínkovú lanovku na Zobor plánuje postaviť Biskupstvo Nitra, s nástupnou stanicou v okolí Kláštornej ulice. Súčasťou projektu má byť aj vybudovanie parkoviska a bufetu v dolnej časti a reštaurácie s ubytovaním v hornej časti lanovky. „Myslím si, že keď raz príde kladné alebo iné stanovisko (EIA pozn, redakcie), potom možno opätovne o tomto hovoriť,“ dodal poslanec Štefek.

Foto: ilustračné

VIZUALIZÁCIE: Lanovka na Zobor
16
Galéria
Zdroj: Martin Zuskin
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM