TOS Lifestyle

S TÝMITO doplnkami na CHUDNUTIE opatrne: Skryté riziká, o ktorých by ste mali vedieť!

Niektoré doplnky na chudnutie môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. O ktorých je reč?

Ilustračný obrázok k článku S TÝMITO doplnkami na CHUDNUTIE opatrne: Skryté riziká, o ktorých by ste mali vedieť!
Zdroj: Pixabay.com

V dnešnej dobe mnohí túžia po skvelej postave. Sociálne siete zaplavujú zábery zdanlivo dokonalých ľudí a aj keď často ide o upravené fotky, vyvolávajú u ostatných snahu vyrovnať sa im.

Zároveň sa mnoho ľudí snaží celý proces urýchliť a uchyľuje sa k používaniu doplnkov na chudnutie. Aj keď v tomto prípade nie je reč o všelijakých pofidérnych „zázrakoch“, aj tie riadne schválené môžu pre niekoho predstavovať značné riziká pre zdravie.

Pri týchto opatrne

Špecializovaný portál Vyšetrenie.sk dal na základe tvrdení odborníkov zo sveta dietológov dokopy niekoľko takýchto doplnkov. Pri ktorých by ste si mali dať pozor?

Konjugovaná kyselina linolová- neznáme dlhodobé účinky, v niektorých prípadoch opačný efekt.

Extrakt zo zelených kávových zŕn- Obsah kofeínu môže spôsobiť zvýšenú srdcovú frekvenciu aj bolesti hlavy.

Garcinia Cambogia- podľa niektorých odborníkov obsahuje neúčinnú zložku, ktorá môže dokonca poškodiť pečeň.

Hoodia gordonii- nedostatok dôkazov, že tento doplnok potláča chuť do jedla, v niektorých prípadoch nemožno zaručiť čistotu a bezpečnosť produktov Hoodia, najmä predávaných online.

Orlistat- môže spôsobiť vedľajšie účinky ako sú hnačka, bolesť brucha, kŕče v žalúdku, zapáchajúce pohyby čriev či bolesti hlavy.

Horký pomaranč- vysoké dávky môžu byť škodlivé, pretože synefrín, čo je jeho aktívna zložka, má potenciálne nebezpečné účinky na krvný tlak.

Chitosan-  nedávna štúdia odhalila, že môže spôsobiť gastrointestinálne problémy, ako napríklad zápchu či nadúvanie.

Dávkovanie a psychika 

Ďalším problémom spojeným s doplnkami na chudnutie je sklon ľudí k nadmernému užívaniu týchto produktov. V nádeji na rýchlejšie výsledky mnohí konzumujú doplnky vo väčších dávkach, než odporúča výrobca.

Doplnky na chudnutie navyše často lákajú spotrebiteľov sľubmi o rýchlych výsledkoch. Tieto falošné nádeje však môžu viesť k sklamaniam, čo môže mať vážne následky na psychické zdravie.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM