Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Šachový Bardejov je na Slovensku známy

Generácie šachistov Bardejovského šachového klubu sa pravidelne striedajú.

Ilustračný obrázok k článku Šachový Bardejov je na Slovensku známy
Zdroj: Ilustračné foto

BARDEJOV. Šachových majstrovských i festivalových podujatí na Slovensku z roka na rok pribúda. Usporiadatelia hľadajú formy, ako za šachovnice prilákať najmä mladú generáciu. Bardejovský šachový klub patrí medzi tie, kde tvoriví funkcionári i tréneri dokážu cieľavedome nasmerovať svoje úsilie. Osobnosťou 38. ročníka medzinárodného šachového turnaja SNP bol medzinárodný majster Ján Báňas.

Rodák z Nitry žijúci v Trnave netajil spokojnosť z účastí na tomto komornom stretnutí. „Som veľmi dobrý kamarát s predsedom bardejovského šachu Jánom Cuperom. Poznáme sa už viac ako 40 rokov, ešte z jeho štúdii v Bratislave. Pozvánku som rád prijal. Šachový Bardejov je na Slovensku známy aj z najvyšších súťaží družstiev. Máte tu aj starších šachistov, no dávajú o sebe vedieť aj noví, mladí. Možno tu časom bude aj centrum.“

Slovenský šach nie je vo svete neznámy, potreboval by podporu zo všetkých strán, veľmajster očakáva viac pozornosti. „Na šachových olympiádach, čo sú majstrovstvá sveta, Slovensko skončilo veľmi dobre. Nemá však, nejakú všeobecne veľkú podporu. Na šachovej scéne sa dnes hráči môžu presadiť už len ako profesionáli.

Aj náš najlepší, veľmajster Markoš, mohol by konkurovať aj tým najlepším na svete. Keďže sa ale musí venovať aj inému zamestnaniu, v šachu ho to brzdí. Tu máme rezervy. Čo sa týka mojej výkonnosti, treba pripomenúť, že ja už mám sedemdesiat rokov. V iných športoch už takí nehrajú, no aj medzi šachistami po 60-ke končia. Mňa to baví, hrám, ale cieľom nie je vyhrávať ceny či súťaže,“ výraznil Báňas.

Bohatý šachový život ho priviedol aj na trénerskú dráhu. „Bol som trénerom reprezentačného družstva mužov. Všetko to je náročné, tak že teraz sa šachom viac bavím. Len škoda, že šach nepodporuje štát ani samosprávy. Každý si musí nájsť svoju cestu a sponzorov. Aj keď sa mládež podporuje, no je to dlhá cesta. Pobyt v Bardejove na tomto turnaji bol zaujímavý. Cítim sa tu veľmi dobre. Je tu veľa známych, rozumieme si.“

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM