Webnoviny - Svet

SADOVSKÁ: Slovensko stredoeurópskym tigrom? Asi ťažko.

WEBNOVINY.SK

Eva SadovskáFoto: pabkBRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Slovenská ekonomika sa už niekoľko kvartálov nehrdí titulom slovenský či stredoeurópsky tiger. A dlho sa ešte nebude. Po recesii z roku 2009 síce vlani rástla, no na predkrízové úrovne sa nám podarí vrátiť až tento rok, tvrdí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa dnes zverejnených údajov údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) slovenská ekonomika zaznamenala nárast o 3,5 %. Takto sa jej medziročne podarilo naposledy rásť aj počas 4. štvrťroku 2010, čo bol však zároveň najpomalší rast počas vlaňajšieho roka. Bližšie výsledky za 1. kvartál 2011 nám ŠÚ SR prezradí až na začiatku júna.

„Predpokladáme však, že aj počas 1. kvartálu 2011 slovenskú ekonomiku potiahol dopredu zahraničný dopyt. Priemyselnej výrobe sa vďaka dopytu zo zahraničia podarilo vrátiť a udržať na predkrízových úrovniach, čo sa prejavilo pozitívne na celkovom vývoze za hranice Slovenska. Polepšenie očakávame aj v oblasti podnikových investícií a zásob. Naopak, o spotrebe domácností zatiaľ veľké ilúzie nemáme. Nezamestnanosť bola aj v prvom štvrťroku vysoká a naďalej tak nedovolila, aby boli Slováci rozšafnejšími. Nášmu predpokladu za pravdu dávajú aj maloobchodné tržby, ktoré boli počas prvého štvrťroka 2011 medziročne nižšie, resp. ktoré ani počas jedného mesiaca nedokázali vzrásť. Naplánované šetrenie vo verejných financiách by sa malo prejaviť na poklese spotreby vlády, teda záporným príspevkom na HDP,“ konštatuje Sadovská.

"Za celý rok očakávame rast HDP o 3,7 %. Celkovo tak pôjde o pomalší rast ako vlani, kedy ekonomika rástla 4 percentným tempom. Dôvodom tohtoročného rastu bude aj naďalej pokračujúci zahraničný dopyt. Dopyt domácností zostane pod tlakom z dôvodu len pomalého a postupného poklesu nezamestnanosti. Spomalenie ekonomiky si do istej miery na svoje triko pripíše aj tohtoročná konsolidácia verejných financií. Pravdupovediac, radšej o niečo pomalší ekonomický rast, ako neprimeraná cesta zadlžovania sa štátu, " uvádza analytička Poštovej banky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM