Správy Politika

Saková a Taraba sa vybrali do Japonska ZACHRAŇOVAŤ košické oceliarne: Aký osud ich čaká?

Budúcnosť košických oceliarní, plány ich nového majiteľa v regióne i otázka dekarbonizácie produkcie ocele boli témami diskusie predstaviteľov vlády SR, Nippon Steel Corporation a U. S. Steel Košice.

Ilustračný obrázok k článku Saková a Taraba sa vybrali do Japonska ZACHRAŇOVAŤ košické oceliarne: Aký osud ich čaká?
Zdroj: Facebook.com/Denisa Saková

Kabinet zastupovali vicepremiéri, ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). TASR o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

„Diskusia sa venovala budúcnosti oceliarne, ktorá je významným zamestnávateľom na východe Slovenska, rovnako i súčasnému pohľadu Nippon Steel na ich plány v regióne,“ uviedli obe strany v spoločnom vyhlásení.

Zdôraznili zároveň, že je predčasné hovoriť o záveroch diskusie, keďže koncern neočakáva uzatvorenie celej transakcie skôr ako v treťom štvrťroku 2024.

„To umožní spoločnosti vyhodnotiť realizovateľnosť svojich plánov. Je však dôležité, že tieto konštruktívne rozhovory sa začali,“ vyhlásili.

Diskutovali aj o dekarbonizácii produkcie ocele v súvislosti s tým, že Slovensko má na tento účel vyčlenené peniaze z Plánu obnovy a odolnosti SR i ďalších fondov.

O ďalších krokoch, ktoré vyplývajú zo záverov rokovaní, budú rezorty informovať v najbližších týždňoch.

Americká spoločnosť U. S. Steel vlani oznámila zámer odpredať korporáciu vrátane košických oceliarní japonskému koncernu Nippon Steel. Transakcia sa má realizovať v aktuálnom roku. Nippon Steel oznámil, že na transakciu v hodnote 14,9 miliardy dolárov (13,61 miliardy eur) má zabezpečené financovanie.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM