Politika

Saková: Mikulcovi sa rozpadá jeho rezort pod rukami, jeho práca má TRAGICKÉ výsledky

Exministerka vnútra hovorí o chaose a anarchii. Vládna koalícia sa podľa nej zubami-nechtami drží pri moci a je jej jedno, či jej nominanti zvládajú úlohy.

Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) sa rozpadá jeho rezort pod rukami. Vyhlásila to nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a exministerka vnútra Denisa Saková počas utorkovej diskusie k pokusu o odvolávanie Mikulca z funkcie.

Chaos a anarchia

Hovorí o chaose a anarchii. Vládna koalícia sa podľa nej zubami-nechtami drží pri moci a je jej jedno, či jej nominanti zvládajú úlohy. Kritizovala napríklad vysvetlenie rozpustenia vyšetrovacieho tímu Oblúk, ktorého súčasťou boli pracovníci úradu inšpekčnej služby.

Saková pochybuje o úmysloch Mikulca, tvrdí, že jeho práca má tragické výsledky. „Stav a obraz tohto rezortu vo verejnosti a v médiách je asi najtragickejší za posledných 30 rokov a čoraz častejšie sa k tomu pridávajú slová, ako chaos a anarchia,“ povedala Saková.

Vymyslené úradné záznamy

Kritiku na Mikulca adresuje na základe zverejnených odposluchov niektorých príslušníkov Policajného zboru získanými policajnou inšpekciou. „Informácie, ktoré z nich odzneli, usvedčili nielen príslušníkov Policajného zboru, ale aj ich prepojenie a komunikáciu s vedením ministerstva vnútra,“ povedala poslankyňa.

Odmieta vysvetlenie koalície, že šlo len o bežnú komunikáciu vyšetrovateľov. „Začali písať vymyslené úradné záznamy,“ dodala s tým, že sa to dialo pod dozorom prokurátora.

Výpovede na želanie

Rozpustenie tímu Oblúk bolo podľa nej zahalené zaujímavým rúškom tajomstva. Šéf polície Štefan Hamran podľa nej povedal, že za rozhodnutím sú slabé kapacity na inšpekcii, namiesto toho, aby toto rozhodnutie riadne odôvodnil.

Saková pripomenula, že už na jeseň 2021 sa pokúšali Mikulca odvolať po mnohých kauzách v rezorte, ako aj po informáciách o univerzálnych kajúcnikoch, ktorí vypovedajú na želanie. Mikulec ešte na jeseň argumentoval, že nezasahuje do práce polície. „Je veľmi veľký rozdiel medzi voľnými rukami pre políciu a policajnou svojvôľou niektorých policajných funkcionárov, prokurátorov,“ skonštatovala.

Rozpustený tím Oblúk

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že Sakovej vystúpenie bolo „príliš diplomatické“. Reagoval na jej slová o rozpustení tímu Oblúk.

„Bol som veľmi prekvapený, že došlo k takémuto kroku. Dva roky tu počúvam o rozviazaných rukách. Tím na inšpekcii ‚makal‘ vo veľkom rozsahu, potom nerozumiem, prečo bol rozpustený. Keď má polícia rozviazané ruky, nech vyšetruje. Lenže zjavne sa nepáčila cesta, ktorou sa inšpekčný tím vybral, respektíve, čo zistil. Ak tu máme legálne odposluchy schválené súdom, ak tu máme odposluchy realizované Slovenskou informačnou službou, nerozumiem, prečo tím Oblúk musel byť rozpustený,“ vyhlásil.

Sakovej kolega, poslanec Erik Tomáš (nezaradený) ,skonštatoval, že prepisy odposluchov odhaľujú „strašné veci“, pričom jediný účel je podľa neho zničiť opozíciu.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM