Zlatica Gregorová Regióny

Šaľania sa dočkali: Elektrobus previezol prvých cestujúcich

Obyvatelia Šale môžu využívať nový elektrobus spoločnosti Arriva. Ako prvý sa v ňom previezol primátor Jozef Belický. 

Ilustračný obrázok k článku Šaľania sa dočkali: Elektrobus previezol prvých cestujúcich
Zdroj: ARRIVA Nové Zámky

Na svoj prvý elektrobus si Šaľania počkali, ale nakoniec sa aj dočkali. Elektronovinkou sa mohli počas víkendu previezť zadarmo.

„Naše mesto patrí k priekopníkom elektromobility na Slovensku. Pred necelými dvoma rokmi sme vybavili dvoma elektromobilmi mestskú políciu,“ povedal primátor.

Keďže mestskú hromadnú dopravu v Šali pokrýva len jedna linka, kúpou elektro­busu zabezpečil dopravca 100-% obnovu vozového parku v mestskej autobusovej doprave. Od piatku do nedele 2. júla elektrobus premával zdarma. V ďalších dňoch zostanú ceny cestovných lístkov po nasadení nového vozidla nezmenené.

Prísne EKO kritériá

Nový elektrobus v Šali je nízkopodlažný a má porovnateľné parametre a výkon ako tradičný autobus. Na rozdiel od autobusu so spaľovacím motorom spĺňa prísnejšie ekologické kritériá. Náklady na jeho prevádzku a údržbu by mali byť oproti klasickému dieselovému autobusu nižšie, výhodou sú nulové emisie a nízka hladina hlučnosti. „V rámci konceptu smart cities patrí smart v doprave dôležité miesto. Ide nielen o ekologickejšiu dopravu, ale predovšetkým o to, aby bola verejná doprava pre ľudí dostupnejšia, pohodlnejšia a dokázala ich bezpečne a včas dopraviť čo najbližšie k cieľu ich cesty. Tak dokáže verejná doprava konkurovať individuálnej doprave autami, čím by v strednodobom horizonte mohla prispieť k výraznému skvalitneniu ži­votného prostredia v našich mestách,“ povedal Karol Petőcz, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nové Zámky. 

1 nabitie = min. 120 km

Dvanásťmetrový plne klimatizovaný elektrobus prejde na jedno nabitie minimálne 120 kilometrov. Nabíjanie zabezpečí rýchlonabíjacia stanica v priestoroch areálu spoločnosti v blízkosti autobusovej stanice. Elektrobus odvezie naraz približne 70 cestujúcich. Na jeho palube sa nachádza 31 sedadiel, z toho tri sklopné vo vyhradenej časti určenej pre prevoz detského kočíka alebo invalidného vozíka. Elektrobus disponuje bezplatným Wi-Fi pripojením a štyrmi USB zásuvkami pre možnosť dobíjania mobilných zariadení. Autobus je vybavený kamerovým systémom, ktorý slúži pre bezpečnosť cestujúcich a zároveň na ochranu majetku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM