Zlatica Gregorová Rôzne

Šalianska mediátorka Ildikó v rozhovore: Ľuďom vyrieši dlhoročné spory za týždeň

Vlani mala svoju poradňu v priestoroch Mestského úradu v Šali. Je oporou v riešení zaujímavých prípadov, ktoré sa stávajú.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska mediátorka Ildikó v rozhovore: Ľuďom vyrieši dlhoročné spory za týždeň
Foto: Zlatica Gregorová

Rodiny aj susedia

V súčasnosti, kvôli prestavbe úradu, pôsobí vo svojej kancelárii na Hlavnej ulici. Vie spojiť rozhádaných členov rodiny alebo susedov a pomôcť pri ďalších sporoch. Ponúkame vám rozhovor s Certifikovanou mediátorkou Ildikó Veronikou Regendovou, v ktorom sa o nej a mediácii dozviete viac.

Civilné právo

Na mediátora sa môžete obrátiť vtedy, ak potrebujete pomoc v oblasti civilného práva ako sú rodinné problémy, predrozvodové a porozvodové situácie, úprava výživného, výchova dieťaťa, susedské spory, spotrebiteľské spory s nebankovkami a pod. Ako šalianska mediátorka prezradila, všetkými týmito oblasťami sa zaoberá a rieši aj pomery nezosobášených partnerov, bezpodielové spoluvlastníctvo maanželov a majetkové vzťahy. Ako sa k mediácii dostala? „Už počas vysokej vysokej sme mali prednášku o riešení osobných sporov, čiže mediáciu. Teoreticky sa mi to páčilo. Po skončení školy som v podstate bola s dcérou na materskej a tak som riešila primárne tieto povinnosti. Do bývalého zamestnania som sa vrátiť nechcela a vtedy zhodu – náhod som opäť natrafila na mediáciu a tak som si urobila kurz a začala som sa tomu venovať,“ vysvetľuje Ildikó Veronika Regendová.

Na mediácii ju lákalo to, že už v škole na tej prednáške mali možnosť vidieť ako vyzerajú jednotlivé kroky, že obe strany v spore majú možnosť povedať svoj názor, čo ich trápi. Mediátorka hovorí: „V porovnaní so súdnym systémom, kde je to direktívne, je to tu iné. Takže celkovo práca s ľuďmi a všetko okolo toho ma lákalo, že by som to mohla skúsiť teraz aj v budúcnosti.“

Pre ľudí

Opýtali sme sa šalianskej mediátorky aj to, či ju jej povolanie baví a ako ho vníma, keďže sa často stretáva s ľuďmi a komunikácia je tu na dennom poriadku. „Všeobecne práca s ľuďmi a emóciami musí v mediátorovi byť. Iste, keď to človek berie tak, že ho otravujú, tak toto pre neho nie je vhodná práca. Naozaj potrebujete byť otvorení, lebo sa tu dejú situácie od úsmevných až po smutné veci,“ hovorí Ildikó Veronika Regendová. Tvrdí, že veľakrát ľuďom pomôže i to, že ich niekto vypočuje a je to teda do veľkej miery o pomoci druhým.

Čo sa týka počtu prípadov, ktoré rieši, je to individuálne. Sú prípady, vzniknuté medzi členmi rodiny, ale rieši aj obchodné. „Mala som prípady, ktoré sme vyriešili prvým stretnutím a na druhej strane, niektoré trvajú aj pol roka. Dajú sa súbežne riešiť viaceré prípady,“ tvrdí mediátorka. Ročne vyrieši približne 70 prípadov a pomáha aj konzultáciami.

Rozhádaní partneri

Šalianska mediátorka Ildikó Veronika Regendová prezrádza, že je hrdá na viacero prípadov, ktoré vyriešila. Najviac ju teší, keď spojí rozhádané strany, ktoré ani len neuvažujú o vzájomnej komunikácii. Koncom roka vyriešila prípad, kde vzťahy boli veľmi zlé. „Obaja partneri nedokázali by spolu v jednej miestnosti. Riešili sme vyporiadanie majetku. Jeden z partnerov chcel všetko riešiť súdom a iné neprichádzalo do úvahy. Sedeli sme spolu, aj s advokátom, postupne sme sa dostali do roviny, pochopil tento človek, že cez boje a súdy cesta nevedie, po polroku sme dospeli k finálnej dohode a nakoniec mi tesne pred Vianocami jeden z účastníkov sporu prišiel osobne poďakovať a taktiež aj druhý sa mi poďakoval za to, že som to s nimi nevzdala a spoločne sme vec vyriešil,“ prezrádza mediátorka.

Objektívny pohľad

Nezabudnuteľným bol pre šaliansku mediátorku aj mimošaľský prípad, kedy sa susedia pre padajúce konáre do záhrady druhého hádali štyri dlhé roky. Už sa ani nezdravili. Tak ju jeden z nich navštívil a vec vybavili v priebehu jedného týždňa. „Stromy boli opílené, susedia boli radi, že to nemusia riešiť súdnou cestou. Som rada, že vďaka mojej intervencii sme štvorročný spor vyriešili počas jedného týždňa,“ prekvapuje mediátorka. A na záver dodáva, že často je problém v tom, že už jeden druhého nepočúvame, až kým nepríde do cesty tretia osoba s objektívnym triezvym pohľadom mediátora a vec sa niekedy pohne dopredu rýchlym tempom a vyrieši sa k spokojnosti všetkých aktérov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM