Lucia Lauková Správy

Salmonelóza tento rok potrápila už vyše 3200 ľudí: Najviac chorých býva v lete

Lekári diagnostikovali tento rok salmonelózu stovkám pacientov. Viac ako polovica sa nakazila počas leta.

Ilustračný obrázok k článku Salmonelóza tento rok potrápila už vyše 3200 ľudí: Najviac chorých býva v lete
Zdroj: TASR

Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, keď je teplo. Najviac ich ochorelo v Prešovskom kraji (328) a najmenej v Trenčianskom (127). Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidémie salmonelóz

Faktorom prenosu bývajú zväčša nedostatočne tepelne spracované jedlá z vajec či hydiny. „Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 3206 osôb, hospitalizovať museli približne tretinu z nich,“ povedala Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. V tomto roku zatiaľ hygienici zaznamenali 153 epidémií salmonelóz.

Zdroje nákazy

Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.

Prejavy ochorenia

Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Ako sa pred ňou chrániť

Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM