Ľubomír Hudačko Kultúra

Salvy smiechu a potlesk v stoji: Boli sme na predpremiére filmu Loli Paradička

Ak čo i len trochu máte radi šarištinu, film Loli Paradička vás určite pobaví. Na predpremiére snímky z prostredia východného Slovenska sme boli aj my.

Ilustračný obrázok k článku Salvy smiechu a potlesk v stoji: Boli sme na predpremiére filmu Loli Paradička
Zdroj: Dnes24.sk

Práce na filme trvali viac ako 4 roky, ale výsledok je príjemný. Film Loli Paradička, ktorý onedlho príde do kín, vás pobaví a zaujme. Hlavne, ak ste lokálpatriot z východného Slovenska.

Tŕpnu, aká bude reakcia

Po dlhých rokoch sa stalo, že vznikol film obsadený výlučne hercami z tejto časti Slovenska. Príležitosť zahrať si v ňom dostali v hlavnej úlohe Michal Iľkanin z Divadla Alexandra Duchnoviča a Kamila Mitrášová, pre ktorú to bol filmový debut. „V rámci filmu je to prvá hlavná postava, v divadle som ich mal viac. Nedeje sa to každý deň, aby človek natáčal film a bol tam hlavnou postavou," povedal herec Michal Iľkanin ešte počas natáčania pre portál Spišská 24.

Romantická komédia od začiatku spôsobovala v publiku salvy smiechu. K tomu pomáhal najmä typický šarišský dialekt a hlášky, ktoré používame dennodenne aj my. „Teraz som videl film tretíkrát, ale vždy počas toho všetci tŕpneme, ako bude reagovať publikum. Sme však radi, že ho diváci tu v Prešove ocenili a že sa im páčil,“ povedal po predpremiére v záhradnom kine len pre pozvaných hostí jeden zo scenáristov a režisérov Richard Staviarsky.

Ten sa objavil vo filme taktiež – ako hasič Ďodik z Kendic. Producenkou bola jeho sestra Marka Staviarska, strihu sa venoval aj Juraj Staviarsky a réžiu aj hudbu doplnil ich otec, Víťo Staviarsky. Prvýkrát bol film verejne prezentovaný 16. júna na Art Film feste v Košiciach a získal cenu diváka Joj Cinema.

Neposlúchli ho

„Otec nám zakázal ísť na umelecké školy, ale ako to už býva, neposlúchli sme ho a teraz tu stojíme s filmom, na ktorom sme spolupracovali a napokon dotiahli do úspešného konca,“ povedala prítomným zaujímavosť Marka Staviarska.

Na plátne plynulo 89 minút vtipného príbehu medzi mladou Rómkou a handicapovaným jarmočným predavačom. Dej filmu síce nepatril do kategórie komplikovaných, ale zato pôsobil prirodzene a pútavo. Objavili sa v ňom aj Fedor Vico či Kveta Stražanová a ak sa vyberiete od 18. júla do kina, určite sa máte na čo tešiť. Potlesk v stoji na predpremiére v Prešove je snáď dostatočnou pozvánkou.

A v obrazoch si pozrite, ako pred časom prebiehalo nakrúcanie filmu Loli Paradička v Spišskej Novej Vsi. Kliknite si archívnu fotogalériu priamo z miesta.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Pozrite si to na záberoch z miesta: V Spišskej natáčali nový film!
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM