Tomáš Batiz Regióny Rôzne Zo Slovenska

Samospráva Liptovského Jána ruší obecnú akciovku: Dôvodom je petícia obyvateľov

Po petícii obyvateľov sa napokon samospráva Liptovského Jána rozhodla zrušiť obecnú akciovku, ktorej cieľom bolo zveľadiť vyhľadávanú oblasť okolo termálnych prameňov Kaďa a Teplica.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva Liptovského Jána ruší obecnú akciovku: Dôvodom je petícia obyvateľov
Zdroj: TASR

Vedenie obce Liptovský Ján na svojom poslednom zasadnutí rozhodlo o zrušení akciovej spoločnosti Svätojánske kúpele, ktorú založili ešte v roku 2015 s cieľom zveľadiť vyhľadávanú oblasť okolo termálnych prameňov Kaďa a Teplica. Dôvodom bola petícia obyvateľov Liptovského Jána s takmer 500 podpismi, ktorí sa boja, že predajom akcií obec stratí kontrolu nad obľúbenou turistickou lokalitou. Obyvatelia žiadali, aby oba pramene ostali i naďalej v stopercentnom vlastníctve obce.

„Na základe hlasovania zaviazalo obecné zastupiteľstvo predstaviteľov akciovej spoločnosti Svätojánske kúpele, aby nekonali v ďalších činnostiach a neprijali rozhodnutie, ktoré by viedlo k prevodu majetku. Zároveň obecné zastupiteľstvo odporučilo výmaz spoločnosti z obchodného registra formou likvidácie do 30. júna,“ uviedol starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

Predseda občianskeho združenia Jánčania pre Ján, ktoré petíciu iniciovalo, Milan Bobrík krátko po hlasovaní zastupiteľstva netajil svoju radosť. Podpora zo strany občanov bola podľa neho veľmi silná a jednoznačná. „Akýkoľvek iný zámer bol neprípustný. Ľudia to pochopili okamžite. Po dlhej dobe sme sa zmobilizovali, kým vyšli riziká na povrch. Pochopili sme ich, zvládli sme ich a sme na úspešnom konci“ povedal.

Chcú zabezpečiť lepšie podmienky

Obecné zastupiteľstvo malo s lokalitou pôvodne veľké plány a podľa starostu chceli vytvorením akciovej spoločnosti zabezpečiť lepšie podmienky pre jej ďalší rozvoj. Obec si mala v akciovej spoločnosti ponechať 25-percentný podiel a zvyšných 75 percent mali v budúcnosti vlastniť investori. Podľa starostu však akciová spoločnosť od svojho vzniku nevyvíjala žiadnu aktivitu a neprijali sa žiadne uznesenia, ktoré by viedli k tomu, čo bolo v petícii naznačované. Napriek tomu má však obec i naďalej snahu revitalizovať toto územie. „Chceme to tu skultúrniť. Bude o tom verejný hovor, kde predstavíme štúdiu, na základe nej dá obec spracovať projekt na územné a stavebné povolenie a budeme sa snažiť tento priestor zveľadiť,“ priblížil Filo.

Detské ihrisko vandali zničili

V areáli okolo Kade a Teplice sú v súčasnosti nainštalované prenosné toalety a odpadkové koše, no napríklad detské ihrisko tam vandali pred časom zničili. Členka petičného výboru Zuzana Grežová Droppová na zasadnutí zastupiteľstva uviedla, že nie je proti tomu, aby sa nezveľaďovalo okolie areálu, no myslí si, že obec musí nájsť inú cestu, ako miesto skultúrniť.

„Obec s takou bohatou históriou a s takým rozpočtom by mala nájsť peniaze na nejakú investíciu a rekultiváciu tohto prostredia z vlastného rozpočtu a bez toho, aby tam vstúpil nejaký investor. Dôvodom je hlavne to, že máme nepríjemné skúsenosti s obdobnou lokalitou. Mali sme tu lyžiarsky vlek, kde 50 percent mala obec a 50 percent investor a po rokoch to skončilo tak, že sme o ten vlek prišli,“ povedala nedávno pre médiá. O ďalších aktivitách v tejto lokalite bude vedenie Liptovského Jána s občanmi diskutovať na verejnom hovore 16. apríla.

Kaďa je prameň s liečivou, viac ako 20-stupňovou vodou, v ktorej sa dá kúpať takmer celý rok. Voda v ňom už stáročia preukazuje svoje liečivé vlastnosti. Veľkým lákadlom je pre turistov prichádzajúcich na Liptov nielen v lete, ale aj v zime. Prameň má liečivé účinky pri reumatických a kožných chorobách či ochoreniach pohybového ústrojenstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM