Správy Hokej

Samospráva Rožňavy chce zrekonštruovať hraciu plochu zimného štadióna

Nový betónový podklad pre ľadovú plochu vrátane nových rúrok chladenia a zánovné mantinely by mali pribudnúť na zimnom štadióne v Rožňave v rámci prvej etapy jeho rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva Rožňavy chce zrekonštruovať hraciu plochu zimného štadióna
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tá by podľa prvých odhadov samosprávy mala stáť okolo 260 000 eur, ktoré chce získať z úveru. Verejné obstarávanie na rekonštrukciu odsúhlasili poslanci na svojom poslednom zasadnutí.

Podľa primátora Michala Domika ide o urgentné riešenie havarijného stavu, pretože pod ľadovou plochou už roky uniká čpavok.

V rámci prípadnej druhej etapy rekonštrukcie štadióna by mal byť znížený objem čpavku zo siedmich ton približne na jednu tonu, čo by malo podľa prepočtov mesta stáť okolo 90 000 eur. Ďalšou etapou by bolo zabezpečenie novej technológie chladiaceho systému v sume do 400.000 eur. Poslednou etapou by bolo opláštenie štadióna a montáž vzduchotechniky zhruba za 500 000 eur.

„Keby sme chceli postaviť úplne nový štadión, stálo by to okolo päť miliónov eur. Celková suma opráv po týchto etapách vychádza na necelých 1,2 milióna eur,“ porovnal Domik náklady a zároveň dal verejný prísľub, že sa automaticky vzdá postu, ak bude rekonštrukcia celého štadióna stáť viac ako dva milióny eur s DPH.

Dodal tiež, že v prípade záujmu by sa dal nový štadión postaviť aj nad túto novú plochu.

Ako reagoval poslanec Juraj Balász, je presvedčený, že prvý krok rekonštrukcie je šitý horúcou ihlou. „Bol by som rád za komplexné riešenie. Som veľmi rád, že ideme rekonštruovať štadión, ale urobme to komplexne. Vysúťažme to celé, urobme si harmonogram a postup prác,“ uviedol poslanec. Súčasne sa opýtal hlavnej kontrolórky, či v prípade takejto rekonštrukcie na etapy nejde o delenie zákazky a obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní.

„V súčasnej situácii nemáme peniaze na celú rekonštrukciu. Keďže ich nemáme a možno v ďalšej etape ani nebudú, nepovažovala by som to za delenie zákazky, keďže v tomto okamihu riešime len to najnutnejšie,“ odpovedala mu hlavná kontrolórka mesta Katarína Balážová.

Ani podľa primátora nejde o delenie zákazky, pretože mesto aktuálne plánuje len prvú etapu a pri ďalších zatiaľ nie je jasné, kedy ich bude môcť samospráva realizovať. Navyše, mesto by podľa neho mohlo na ďalšie etapy získať peniaze od vlády pri jej budúcom výjazdovom rokovaní v regióne.

Ako Domik na záver spomenul, Rožňava už na svoj štadión kúpila dvojročné mantinely zo štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. V rámci rekonštrukcie pribudne tiež nový, energeticky úspornejší chladiaci systém s približne 20 kilometrami chladiacich rúrok. Nová hracia plocha štadióna by mala navyše slúžiť celoročne, po roztopení ľadu napríklad pre florbal či skejtbordistov, alebo organizovanie rôznych podujatí, čo doteraz nebolo možné. Ako primátor prisúbil, na novej ploche by sa malo korčuľovať už počas najbližšej zimy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM