Webnoviny - Svet

SaS nepodporí zvýšenie dane z vína

WEBNOVINY.SK

Strapce hrozna určené na výrobu tzv. slamového vína v sklade vinohradníka Jaroslava Knápeka v Rykynčiciach­.Ilustračné foto SITA/Dušan Hein PREŠOV 5. júna (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita nepodporí (SaS) žiadne zvýšenie daňových sadzieb a týka sa to aj avizovaných snáh o zavedenie spotrebnej dane z tichých vín. Uviedol to v nedeľu pre agentúru SITA poslanec NR SR za SaS Richard Švihura. Takýto krok by podľa Švihuru negatívne ovplyvnil podnikanie vo vinárstve a vinohradníctve. Ministerstvo financií navrhlo zvýšiť spotrebnú daň z tichého vína zo súčasnej nulovej sadzby až na 40 eur na hektoliter.

"Slovensko je producentom kvalitného akostného vína, ktoré sa už presadzuje aj na svetových výstavách. Nepopierateľným dôsledkom zavedenia spotrebnej dane v navrhovanej výške bude zvýšenie cien vína a strata konkurencieschop­nosti,“ tvrdí Švihura. Argumentuje, že v súčasnosti majú nulovú sadzbu spotrebnej dane z tichých vín všetky členské štáty EÚ, ktoré majú štatút vinohradníckej krajiny.

Na Slovensku je približne 35 tisíc registrovaných vinohradníkov

„Daň by mala veľmi negatívny vplyv na zamestnanosť vo vinohradníckych regiónoch, preto som za zachovanie nulovej sadzby spotrebnej dane z vína,“ uviedol poslanec Richard Švihura, ktorý sa stretol so starostami a zástupcami združení z Tokajskej vinohradníckej oblastí, tí sú proti zavedeniu spotrebnej dane z tichých vín.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM