Webnoviny - Svet

SCHRAML: Situácia letiska v Bratislave je stabilná

WEBNOVINY.SK

Zdeněk Schraml Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Ekonomická situácia bratislavského letiska je stabilizovaná a mala by sa ďalej zlepšovať, ak budú pokračovať opatrenia na zmiernenie dopadov krízy a poklesu cestujúcich. Informoval o tom vo štvrtok odstupujúci výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Zdeněk Schraml niekoľko hodín po tom, čo akcionári štátu Fond národného majetku a ministerstvo dopravy na mimoriadnom valnom zhromaždení odvolali trojčlenné predstavenstvo letiskovej spoločnosti a schválili nové vedenie.

„Dúfam, že keď sa bude pokračovať v reštruktura­lizačných opatreniach, ktoré sme nastavili a zaviedli do praxe, tak aj rok 2010 sa skončí s prevádzkovým ziskom,“ povedal ďalej Schraml s tým, že to bude závisieť od činnosti nového predstavenstva. Pripomenul pritom, že na prevádzku letiska nejdú žiadne peniaze zo štátneho rozpočtu ani zo zdrojov samospráv a letisko si dokáže na vlastnú prevádzku zarobiť.

Odchádzajúci šéf letiska na otázku nevedel povedať, či odvolanie vedenia súvisí so spornou výmenou pozemkov. „Treba si uvedomiť, že sa zmenila vláda a vo všetkých spoločnostiach, kde má štát alebo Fond národného majetku podiel, všade dochádza k zmenám. Myslím si, že k tomu by prišlo tak či tak, či už nejaká zámena bola alebo nebola,“ dodal Schraml.

Za nového predsedu predstavenstva bratislavského letiska bol zvolený Maroš Jančula s účinnosťou od 10. septembra, kedy by ho malo novovymenované predstavenstvo zároveň potvrdiť aj vo funkcii výkonného riaditeľa. Ďalšími dvoma členmi predstavenstva budú od piatka Jaroslav Mach a Juraj Mitka.

Schraml, ktorý viedol letisko v Bratislave od júna 2008, v súvislosti so zámenami pozemkov pred voľbami odmietol špekulácie o tom, že vedenie poškodilo letisko. Podľa neho výmena pozemkov prebehla absolútne v poriadku. „Boli dodržané všetky ustanovenia zákonov, interných predpisov, zámena prešla orgánmi, dozornou radou. Boli informovaní ministerstvo dopravy aj Fond národného majetku,“ dodal Schraml a poznamenal, že neprišla žiadna výhrada. Znalecké posudky podľa neho potvrdili ceny zamenených pozemkov zo strany letiska aj firmy Air Parking.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Letisko malo ku koncu júna 604 zamestnancov v pracovnom pomere. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 52 % akcií a ministerstvo dopravy 48 % akcií.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM