Správy

Sci-fi v praxi! Telefonovať budeme bundou. Je tu novinka, ktorá posúva hranice

Niektoré technológie budúcnosti sú možno bližšie, ako si vieme predstaviť. Najnovším príkladom je inteligentné oblečenie, ktoré dokáže neuveriteľné veci.

Super inteligentné domáce roboty, autá a televízory ponúkajúce najrôznejšie funkcie, okuliare, ktoré sú viac počítačom. Príkladov výrazného technologického pokroku je, samozrejme, viac.

Webový gigant a známa značka oblečenia teraz prichádzajú s ďalším.

Google má ďalší z marketingových zámerov. Spoločnosť venujúca sa zlepšovaniu internetového prostredia by aktuálne rada prenikla na trh s inteligentným oblečením.

Práve preto vznikla spolupráca s Levi Strauss & Co., spoločnosťou, ktorá má výborné meno na poli oblečenia a módy. Jej výsledkom je projekt Jacquard, koncept chytrej textílie, ktorej základom sú vodivé vlákna.

PREČÍTAJTE SI: Jahodová mapa Slovenska. Ako získať voňavé ovocie za rozumnú cenu?

Ešte si chvíľku počkajme

Už o dvanásť mesiacov by sa tak na trh mala dostať bunda nazvaná Trucker Jacket. Jej špecifikom majú byť dotykové rukávy. V praxi to bude znamenať, že si obyčajným dotykom gombíka na rukáve dáte hudbu hlasnejšie či tichšie.

Trucker Jacket umožní jej majiteľovi, aby sa pripojil na mobilné zariadenie i rôzne, dnes masovo využívané služby, ako sú mapy či hudba. A pomocou takejto bundy si pokojne môžete aj zatelefonovať.

Užívateľ musí počítať s tým, že na jej ovládanie je potrebné mať príslušnú aplikáciu a trpezlivosť pri učení sa ovládacích gest. Alebo bude musieť systém naučiť tie vlastné.

Súčasťou bundy je aj handsfree vybavenie, displej nehľadajte, komunikáciu zabezpečí digitálny asistent.

Bude drahá?

Zatiaľ nevedno, koľko bude táto novinka stáť, na sociálnych sieťach sa špekuluje o cene 450 eur.

Celý projekt patrí pod Advanced Technologies and Projects, ktorý zastrešuje technológie tzv. „jemnej úrovne“. Tie majú do budúcnosti využiť softvér k pokroku v bežnom živote.

A ako je to s praním? Levi Strauss sľubuje, že tu žiadny problém nenastane, bunda bude vyrobená tak, aby sa technológia v práčke nepoškodila.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kam na dovolenku? Obavy Slovákov menia turistickú mapu obľúbených destinácií

Trucker Jacket
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM