Webnoviny - Svet

Sčítanie údajne prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ivan FleischerBRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Úrad na ochranu osobných údajov začal prešetrovať niektoré okolnosti týkajúce sa sčítania obyvateľov, domov a bytov. Informoval o tom portál Akutálne.sk, podľa ktorého sú problémom takzvané identifikátory, ktoré sú pri sčítaní pridelené konkrétnym ľuďom na základe mena. „Dostali sme viacero podnetov a prípadom sa zaoberáme. Začíname vec prešetrovať,“ uvádza sa v stanovisku Úradu na ochranu osobných údajov pre Aktuálne.sk.

Používanie identifikátorov je diskutovanou témou najmä na internete, kde proti jeho využívaniu broja viacerí blogeri, používatelia sociálnych sietí či bezpečnostný konzultant Ľubomír Kopáček. Aktuálne.sk upozorňuje na to, že podľa analýzy portálu blackhole.sk je pri sčítaní posun oproti minulému sčítaniu z roku 2001 v tom, že údaje zo sčítania môžu byť využité aj na „iné ako štatistické účely“. „Problém je v tom, že iné zákony umožňujú Slovenskej informačnej službe a aj Policajnému zboru ’požadovať od štátnych a iných orgánov poskytnutie informácií’. Štátne ale aj iné orgány sú povinné tejto žiadosti vyhovieť,“ píše Akutálne.sk.

Štatistický úrad SR však tvrdí, že identifikátor, vďaka ktorému možno spojiť vyplnené sčítacie hárky s konkrétnymi ľuďmi, slúži len na to, aby sa nikto nemohol sčítať duplicitne, napríklad v mieste trvalého bydliska a následne v mieste prechodného či obvyklého bydliska. "Štatistický úrad získané údaje anonymizuje a po skončení sčítania ich zlikviduje v súlade s osobitnými zákonmi. Sčítací formulár ostane aj po vyplnení anonymný,“ vysvetlila šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová. Na poslednej tlačovej besede Štatistického úradu SR Benkovičová nevylúčila, že úrad využije proti šíriteľom týchto správ právne kroky a spomínané informácie označila za dezinformácie, ktoré strašia obyvateľov a môžu ohroziť sčítanie. Všetky údaje sú podľa nej chránené zákonom a nemôžu byť zneužité.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM