Webnoviny - Svet

SDKÚ chce čisto pravicovú koalíciu, KDH nie

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková NITRA 27. augusta (WEBNOVINY) – Strana SDKÚ-DS v Nitre má záujem ísť do komunálnych volieb v čisto pravicovej koalícii na poslancov aj na primátora. Povedal to pre agentúru SITA predseda miestneho zväzu strany Ondrej Ščurka. SDKÚ-DS už má za sebou primárky na poslancov, o kandidátovi na primátora zatiaľ strana nerozhodla. Podľa Ščurku sa v súčasnosti skloňujú dve mená, ich prípadná kandidatúra je však podmienená vytvorením pravicovej koalície. „Máme podmienku, že musí byť čisto pravicové zoskupenie strán, čo sa momentálne nedá, lebo KDH to odmieta,“ povedal Ščurka a dodal, že ostatné pravicové strany v Nitre sú takejto koalícii naklonené.

Ak sa pravicovú koalíciu vytvoriť nepodarí, nemá podľa Ščurku pre potenciálnych kandidátov SDKÚ-DS zmysel kandidovať. „Povedzme si na rovinu, že pokiaľ nedôjde k silnému zoskupeniu, tak asi ťažko niekto môže prečísliť Smer-SD,“ podotkol. Ako ďalej dodal, SDKÚ-DS rokuje so všetkými relevantnými stranami v meste, ako je Sloboda a solidarita, Most-Híd, SNS, KDH a Smer-SD.

Na kandidátke SDKÚ-DS na poslancov do mestského zastupiteľstva je 21 mien. Sú medzi nimi napríklad bývalí mestskí poslanci Jozef Weber, Klára Malejčíková, Miloš Dovičovič, Ladislav Stodola, súčasný poslanec František Halás, vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry na Úrade Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubica Libová alebo krajský poslanec Ondrej Ščurka.

Podmienky si pred voľbami kladie aj najsilnejšia strana v Nitre Smer-SD. O koalícii na poslancov bude rokovať len s tými subjektmi, ktoré podporia jej kandidáta na primátora Jozefa Dvonča. Uviedol to okresný šéf Smeru-SD Štefan Štefek.

V 31-člennom mestskom pléne v súčasnosti vládne koalícia Smer-SD a KDH. Smer-SD má 18 kresiel, KDH osem. Dvaja poslanci sú za ĽS-HZDS, ako nezávislí pôsobia poslanci Ferdinand Vítek, František Halás a Ján Greššo. Klub SDKÚ-DS sa rozpadol po tom, ako sa poslanec Miloš Dovičovič vzdal mandátu. Zvyšní dvaja poslanci z tohto klubu Greššo a Halás teraz pôsobia ako nezávislí.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM