Webnoviny - Svet

SDKÚ-DS navrhuje ročnú spoluúčasť najviac 120 eur

WEBNOVINY.SK

Viliam Novotný Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Poslanci SDKÚ-DS Viliam Novotný a Peter Markovič navrhujú obmedziť výšku finančnej spoluúčasti pacientov v zdravotníctve. Do parlamentu predložili návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá stanovuje maximálnu ročnú spoluúčasť na 120 eur. Platby nad túto sumu by v danom roku pacientom preplácala ich zdravotná poisťovňa. „Znamená to limit desať eur mesačne, ani o cent viac,“ uviedol Novotný.

Cieľom opatrenia je podľa opozičných poslancov zvýšenie miery solidarity zdravotného systému. Tvrdia totiž, že slovenské zdravotníctvo nie je bezplatné a že pacienti platia na doplatkoch za lieky a poplatkoch za rôzne služby stále viac peňazí. Podľa údajov Ministerstva financií SR sa mali priame platby obyvateľov v zdravotníctve zvýšiť medzi rokmi 2005 a 2009 o 72 % z 20,4 mld. Sk (677,2 mil. eur) na 35,1 mld. Sk (1,165 mld. eur).

Dvojica opozičných poslancov chce taktiež povoliť zásielkový predaj zdravotníckych pomôcok viazaných na lekársky poukaz. „Chceme tým pomôcť predovšetkým ťažko chorým chronickým pacientom, napríklad diabetikom, stomikom či pacientom s inkontinenciou, aby sa ľahšie dostali k potrebnej zdravotnej starostlivosti,“ zdôvodnil návrh Markovič. Títo pacienti by tak opäť mohli využívať spôsob doručovania zdravotníckych pomôcok prostredníctvom služieb Slovenskej pošty, a.s.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM