Barbara Dallosová Správy Regióny

Sedem rokov od ničivých záplav: Pamätáte si tieto ZÁBERY zo závodu?

Júlová šichta, na ktorú pracovníci žiarskeho závodu zrejme nezabudnú. Do roboty sa doslova brodili cez vodu.

Ilustračný obrázok k článku Sedem rokov od ničivých záplav: Pamätáte si tieto ZÁBERY zo závodu?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Júlový deň v roku 2011 ukázalo počasie v Žiari nad Hronom svoju silu. Dôsledky silného letného dažďa niektorým Žiarčanom priam znemožnil dostať sa za prácou do priemyselného par­ku.

Závod na vode

Časť areálu sa ocitla pod vodou. ,,Prívalová vlna prišla pravdepodobne z južnej strany od Štiavnických vrchov. Ten príval bol brutálny," uviedol vtedy riaditeľ závodu Ján Klimko.

Na Priemyselnej ulici, ktorá je v blízkosti závodu, podľa jeho slov stúpla voda približne za 10 minút o 20 až 30 cm. ,,Pravdepodobne sa upchali uličné vpusty a priepusty a všetka voda bola nasmerovaná priamo do areálu," podotkol. Voda zaliala aj autobusové nástupište pre závodom.

Foto zaplaveného priemysleného parku z 20. júla 2011 si pozrite v našej galérii.

Vrtochy počasia

Voda v Žiari a okolí pustošila viackrát. V to isté leto si to okrem priemysleného parku zlízla aj mestská časť Šášovské Podhradie. Voda pokryla celú cestu a z nej prenikala aj do dvorov a záhrad. Šášovčanov čakala niekoľkohodinová šichta v gumákoch so snahou pomôcť ochrániť svoje vlastné bývanie a majetok.

Rok predtým, v lete 2010, udrela voda na niekoľkých miestach v okrese. Potrápila okolité obce, v Žiari nad Hronom odplavilo v časti Pod Kortínou niekoľko chatrčí, zaplavilo Partizánsku a Jesenského ulicu.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM