Správy Rôzne

Sedem statočných: Študenti predvedú svoje odborné zručnosti v súťaži EuroSkills

Sedem študentov zo Slovenska predvedie v Budapešti od pondelka do nedele 30. septembra svoje profesionálne odborné zručnosti a talent v rámci súťaže EuroSkills.

Ilustračný obrázok k článku Sedem statočných: Študenti predvedú svoje odborné zručnosti v súťaži EuroSkills
Zdroj: TASR

Podujatia sa zúčastňuje približne 400 účastníkov z takmer troch desiatok krajín. TASR o tom informoval Tomáš Kurtanský zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV).

ŠIOV delegoval desať súťažiacich v deviatich profesiách. Tí boli zvolení na základe víťazstva v národnej súťaži Skills Slovakia. Svoje zručnosti na súťaži v Budapešti predvedú žiaci v odboroch, ako je elektrotechnika, informačné technológie, web dizajn, takisto nebudú chýbať kuchári, floristi a kaderníci.

„Tento ročník je prvý, keď súťažné zadanie vôbec nie je známe. Počas prípravy sa tak žiaci mohli spoľahnúť iba na propozície z minulých ročníkov,“ povedal Tamás Vígh, ktorý na súťaž pripravoval floristu Petra Morvaya. Po predložení zadania bude nasledovať diskusia v angličtine, v rámci ktorej je možnosť klásť otázky a kolektívne na ne odpovedá celý tím expertov. Po nej nasleduje priestor, keď môže súťažiaci hovoriť v rodnom jazyku. Následne potom sa komunikuje už len v anglickom jazyku. Ako vysvetlil Vígh, je to pre objektivitu súťaže, aby mali všetci súťažiaci vytvorené rovnaké podmienky.

Projekt EuroSkills podporuje a propaguje odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom súťaží v odborných zručnostiach, ale aj prostredníctvom ukážky excelentnosti mladých ľudí v ich profesiách. Súťaž je určená pre študentov stredných odborných škôl a stredných priemyselných škôl vo veku 17 až 25 rokov, koná sa každé dva roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM