Zo Slovenska

Šéf Nočných vlkov si môže VYDÝCHNUŤ: EÚ vyradila zo sankčného zoznamu Slováka Hambálka

EÚ vyradila zo sankčného zoznamu slovenského občana Jozefa Hambálka.

Ilustračný obrázok k článku Šéf Nočných vlkov si môže VYDÝCHNUŤ: EÚ vyradila zo sankčného zoznamu Slováka Hambálka
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovenského občana Jozefa Hambálka vyradila Európska únia zo svojho sankčného zoznamu. Informáciu zverejnili v stredu v Úradnom vestníku Európskej únie s platnosťou od nasledujúceho dňa, informuje TASR.

„Dnes vyšlo rozhodnutie, na základe ktorého bol Hambálek, občan Slovenskej republiky, vyradený zo sankčného zoznamu,“ povedal v rozhovore pre televíziu TA3 predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Prvý na sankčnom zozname?

Tvrdí, že na sankčný zoznam bol Hambálek zaradený pravdepodobne ako prvý občan EÚ. Na tento krok nevidel Fico dôvody. Poprel, že by Hambálek organizoval výcvik vojakov, ktorí mali bojovať na ruskej strane na ukrajinskom fronte. Premiér v tejto súvislosti kritizoval predchádzajúcu vládu za to, že nič neurobila a dovolila, aby sa slovenský občan dostal na sankčný zoznam a aby mu „zničili život“.

Vyradili aj ďalších

Európska únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Jozefa Hambálka v júli 2022. Dôvodom bola jeho podpora ruskej invázie na Ukrajine. O jeho vyradení hovoril Fico v januári aj na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a o žiadosti informoval aj predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú.

Zo sankčného zoznamu EÚ zároveň odstránila aj ruských podnikateľov Arkadija Voloža, spoluzakladateľa internetovej firmy Yandex, a Sergeja Mndojanca, ktorý bol zodpovedný za vzťahy s ruskou vládou v konglomeráte Sistema a taktiež pôsobí v ruskom inštitúte poskytujúcom poradenstvo Kremľu v oblasti zahraničnej a obrannej politiky.

Celkovo EÚ zrušila sankcie voči 12 osobám. Okrem spomínaných troch ľudí vymazala ďalších deväť, a to z dôvodu úmrtia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM