Webnoviny - Svet

Šéf odborárov nechápe, že niektorí nechcú zmluvu so Smerom

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Špinavá bielizeň by sa mala prať doma, hovorí prezident konfederácie odborárov Miroslav Gazdík na margo vyjadrení šéfov dvoch odborových zväzov, ktorí nie sú za zmluvu o spolupráci so stranou Smer-SD.

Proti zmluve je predseda Združenia odborárov energetiky (ZOE) Slovenska Jozef Stano a predseda SOZ pôšt a telekomunikácii Milan Brlej.

„Je pre mňa nepochopiteľné, že páni kolegovia, najmä pán Stano zo ZOE sa v túto chvíľu obrátil prostredníctvom médií s touto problematikou – že nesúhlasí,“ povedal Gazdík s tým, že druhý z nich asi naskočil na nesúhlasnú vlnu.

Jedna časť poštárskeho zväzu odborárov (pôšt a logistiky) podľa neho už, naopak, deklarovala nesúhlas s názorom svojho šéfa. V prípade odborového zväzu energetikov Gazdík poznamenal, že by tiež rád rozprával so zamestnancami, ktorí pracujú v dielňach, či sú spokojní s postojom ich predsedu alebo pravicovej vlády.

„Je to názor, ja to beriem, možno úzkej skupiny, možno jedinca, ale nerobím z toho tragédiu,“ povedal. Podľa jeho slov reprezentujú títo predstavitelia len malú menšinu odborárov, drvivá väčšina členskej základne, a je ich najmenej 98,5 percenta, je v iných zväzoch.

Šéf poštárskych odborov Brlej argumentuje, že oni neodmietajú spoluprácu so Smerom, ale zmluvný vzťah, a to s akoukoľvek politickou stranou „Odborárska práca má byť odborárska a nie politická,“ vyhlásil s tým, že najvyššie orgány ich zväzu ho zaviazali, aby nepodporoval zmluvu so žiadnou stranou a preto za nijakú takú zmluvu nikdy ruku ani nezdvihne.

Smer im je najbližší

Pritom sám hovorí, že sociálny program Smeru je im ako odborárom najbližší. Brlej pritom nevylučuje spoluprácu s poslancami a to bez ohľadu na politickú príslušnosť. „Som ochotný spolupracovať s ktorýmkoľvek, ktorý bude ochraňovať zamestnanosť a podporí odborársku politiku,“ dodal.

Stano vysvetlil, že ich zväz energetikov od začiatku, aj v čase príprav zmluvy, hovoril, že táto dohoda je pre odbory škodlivá. „Žiadame, aby nebola podpísaná so žiadnou stranou, nikdy,“ povedal Stano. Ako dodal, majú členov rôznych politických názorov a nevedia, ako im vysvetľovať, že sa odborári upnú na jednu stranu, a to ktorúkoľvek.

V prípade, že zmluva bude platná aj v júni, kedy sa v odboroch platí ďalšia časť členského príspevku, sú podľa Stana pripravení nezaplatiť ho. Po troch mesiacoch od nezaplatenia členského by mohli zväz energetikov z konfederácie vylúčiť.

Výzva odborárov k účastí na hlasovaní

Odborári sa pred predčasnými voľbami tiež plánujú zapojiť do kampane a to najmä po svojich členských linkách. V prvom rade chcú vyzývať radových odborárov k účasti na hlasovaní. Vypracovali aj porovnanie volebných programov relevantných strán s odborárskymi cieľmi. Šéf konfederácie Gazdík potvrdil, že najbližšie je im aj v týchto voľbách Smer-SD, ale sociálne momenty našli aj v programoch iných politických strán, napríklad u KDH.

V prípade Smeru sa odborárski bossovia zúčastnia aj na ich mítingoch, ale nevystúpia na nich. Konfederácia pripravila aj volebný plagát, na ktorom ľudia majú pred sebou cestu smerom hore s červeným kobercom a smerom dole s modrým kobercom. Okrem kampane na sociálnych sieťach sa tesne pred voľbami prihlásia ľuďom aj v rádiu s výzvou, aby išli voliť. Kampaň na podporu volebnej účasti podporuje aj Brlej.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM