Soňa Vanovčanová Rôzne

Šéfkuchár pri Žiline a jeho unikátna zmrzlina: Šli by ste do tejto príchute? FOTO

Na vývoji odvážnej zmrzliny pracoval šéfkuchár Vladimír Lokšík dva roky. Na fotkách vyzerá fantasticky. Trúfli by ste si ochutnať?

Ilustračný obrázok k článku Šéfkuchár pri Žiline a jeho unikátna zmrzlina: Šli by ste do tejto príchute? FOTO
11
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 14. júla sa uskutočnil ďalší zo série tohtoročných Rajeckoteplických jarmokov. Námestie SNP žilo nielen dobrou hudbou, stretnutiami susedov,priateľov či kúpeľných hostí, ale aj show šéfkuchára rajeckoteplického hotela Diplomat Vladimíra Lokšíka, ktorý na ňom oficiálne predstavil dezert zo sušených dubákov.

„Som prvý šéfkuchár v Strednej Európe, respektíve Európe, ktorý vyrobil dezert z dubákov. Táto zmrzlina je dôkazom, že dezerty sa dajú robiť hocijakým spôsobom a v kuchárskom remesle sa absolútne nekladie hranica fantázii. Treba len poznať suroviny, pracovať s nimi a zladiť chute,“ povedal pre Žilina24 Vladko Lokšík.

Na vývoji dubákovej zmrzliny pracoval šéfkuchár dva roky. Pripravuje ju zo sušených dubákov, pretože majú výraznejšiu chuť, než čerstvé. Tajomstvo dubákovej zmrzliny podľa Vladimíra Lokšíka spočíva v rozvarení sušených hríbov s kryštálovým cukrom tak, aby sa dali rozmixovať, potom sa postupuje ako pri výrobe bežnej zmrzliny… smotana, ktorá sa zahreje na maximálne 80 °C, žĺtka vyšľahané s cukrom a do hladkého krému sa pridajú koreniny podľa chuti – škorica, čokoláda, med, trochu morskej soli a na záver čerstvo namleté čierne korenie.

Ako zmrzlina chutila? Podľa detí trochu zvláštne, dospelí však vyzdvihovali jej vyváženú a výbornú chuť. Mnohých, ktorí ani len netušili, čo od nej očakávať, príjemne prekvapila. Kombinácia chuti jahodového sirupu, ktorý bol servírovaný pod dubákovou zmrzlinou, bola skutočným zážitkom pre chuťové poháriky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Vladimír Lokšík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM