Šéfkuchár stredovekej kuchyne v Trenčíne: TÁTO bizarná kombinácia chutí vás prekvapí! VIDEO, FOTO

Na Trenčianskych historických slávnostiach predvádza gastronomické umenie stredovekej kuchyne. Aké jedlo by ste tu podľa neho mali vyskúšať?

Ilustračný obrázok k článku Šéfkuchár stredovekej kuchyne v Trenčíne: TÁTO bizarná kombinácia chutí vás prekvapí! VIDEO, FOTO
24
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Vojtech Višňovský je členom občianskeho združenia Cech Terra de Selinan a špecializuje sa na dobovú stredovekú kuchyňu. Spomínané združenie zo Žiliny sa okrem iného ešte venuje historickej lukostreľbe, športovému šermu a dobovej stredovekej hygiene.

Momentálne sa spolu s ostatnými členmi aktívne zúčastňuje Trenčianskych historických slávností, ktoré pokračujú do zajtrajšieho dňa, kde náhodným návštevníkom predvádza svoje gastronomické zručnosti. Už na prvý pohľad je každému jasné, že svojmu remeslu nielen rozumie, ale ho aj baví.

„Ako združenie sa venujeme rekonštrukcii dobového života s dôrazom na druhú polovicu 15. storočia. Okrem dobovej kuchyne predvádzame na historických slávnostiach v Trenčíne aj dobové hry a taktiež dobovú hygienu. Čo sa historickej kuchyne týka, robíme tu pšeničné múčne placky, ktoré sú z jednoduchého cesta pozostávajúceho z múky, pšenice, vody a soli. Potom ich pečieme na platni. Takto pripravené placky následne podávame s rôznymi omáčkami či už tradičnými, alebo menej tradičnými. Samozrejmosťou je med, prípadne džem, “ ozrejmil šéfkuchár.

To však ešte nie je všetko, nakoľko výber jedál historickej kuchyne je oveľa bohatší.

„Potom tu ešte ponúkame ďalší sladký recept a tým je orechové pyré, ktoré je veľmi obľúbené. Je to vlastne mlieko s orieškami, medom a nejakými bylinkami, ale tie už sú tajomstvom šéfkuchára. Zo série slaných jedál ešte ponúkame smotanu s cesnakom a ďalšími bylinkami, ktorá je taktiež veľmi obľúbená. Práve sme napríklad dokončili čerstvú hroznovú omáčku, ktorá sa skladá z hrozna, slaninky, cesnaku a byliniek. Ide o tak trochu bizarnú kombináciu sladko slanej chuti, ktorá zároveň výborne chutí, “ prezradil Vojtech Višňovský.

Aké jedlo by ako šéfkuchár odporučil návštevníkom historických slávností?

„Určite by som im odporučil spomínané orechové pyré, ktoré je čistá lahôdka a prekvapiť dokáže aj hroznová omáčka so slaninkou, nakoľko ide o vynikajúcu kombináciu sladko slanej chuti, ktorú mám osobne veľmi rád, “ doplnil šéfkuchár.

Vo všetkých prípadoch ide podľa šéfkuchára o historické recepty, ktoré sa používali práve v období stredoveku. Pri ich príprave sa podľa jeho slov spolu s ostatnými členmi inšpirujú autentickými historickými prameňmi, ktoré sú originálne a jedinečné.

Pozrite si aj fotogalériu ukážok stredovej kuchyne OZ Cech Terra de Selinan

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
V obrazoch: Ukážky stredovej kuchyne OZ Cech Terra de Selinan
24
Galéria
Foto: Marek Vatraľ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM