Aktualizované MI Politika

Šeliga vyzval Fica a Kaliňáka: Priznajte sa, lebo aj vy môžete skončiť v base!

Elitní policajti dnes ráno zadržali bývalé špičky polície z čias Smeru, vrátane exšéfa NAKA. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga na to hneď zareagoval štipľavou výzvou voči smerákom.

Ilustračný obrázok k článku Šeliga vyzval Fica a Kaliňáka: Priznajte sa, lebo aj vy môžete skončiť v base!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Slovensko zažíva vlnu nevídaného zatýkania popredných predstaviteľov súdnej moci, polície i prokuratúry. Všetci sa do funkcií dostali v ére Smeru a predstavitelia strany Roberta Fica ich aj dlhodobo obhajovali. Podľa Juraja Šeligu (Za ľudí) prišiel čas zložiť karty.

Kto za to môže

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) urobili vo štvrtok ráno historický záťah – zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, exriaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a exriaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. Informovali o tom Aktuality.sk.

Prokuratúra následne potvrdila, že ich obvinili okrem iného zo založenia zločineckej skupiny, korupcie i zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Len nedávno pritom skončil v policajnej cele aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó.

„Všetkých týchto ľudí politicky dosadili do funkcií počas vlády Smeru. Treba si opakovať, kto môže za to, že mafia obsadila políciu a súdy na Slovensku,“ uviedol Juraj Šeliga v reakcii na záťah NAKA počas tlačovej konferencie.

Pripomenul tiež starý výrok Roberta Kaliňáka z marca 2018, keď po vražde Jána Kuciaka námestia volali po odchode dnes už zadržaného Tibora Gašpara z funkcie.

Vtedajší smerácky minister vnútra vyhlásil, že Gašpar nikdy nezlyhal. „Gašpar je najsilnejším a najlepším policajným prezidentom, najmä pre jeho výsledky,“ uviedol vtedy Kaliňák.

Priznajte sa!

Juraj Šeliga teraz vyzval Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, aby sa vyjadrili k zadržaniu a obvineniu svojich bývalých nominantov. „Nech povedia, prečo ich obhajovali a čo s tým majú spoločné.“

Dokonca dodal, že policajné zatýkanie sa nemusí skončiť pri nominantoch a pôjde ďalej. Mnohí politici z čias Smeru sa vraj začínajú báť, lebo celé roky kryli Gašpara, Bödöra, Kočnera a ďalších dnes už obvinených. Niektorí z nich začali pod váhou dôkazov vypovedať a polícia tak získava dôkazy na ďalšie vplyvné osoby.

„Preto Ficovi a Kaliňákovi pripomínam, že priznanie je poľahčujúca okolnosť. Choďte vypovedať! Každý, kto v tom má prsty, nech už viac nekryje zločincov, lebo skončí za mrežami,“ uviedol J. Šeliga.

Predstavitelia strany Smer zatiaľ na zadržanie ich bývalých policajných nominantov nereagovali a nekomentovali ani výzvu J. Šeligu.

Robert Fico sa však koncom októbra zastal zadržaného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Uviedol, že je to objednávka médií. „Vždy som rešpektoval prezumpciu neviny. Nebudeme nikoho odsudzovať, pokiaľ nebude právoplatne odsúdený,“ dodal.

Aktualizované:

Vo štvrtok krátko popoludní zareagoval na policajnú operáciu aj Robert Fico. Rozhorčene uviedol, že podľa neho na Slovensku prestal fungovať právny štát a policajné zásahy sa dejú na politickú objednávku.

„Zdržte sa akýchkoľvek komentárov, ktoré obviňujú mňa alebo mojich kolegov zo Smeru. Musíme rešpektovať prezumpciu neviny. Mnoho ľudí sedí vo výkone väzby nezákonne,“ uviedol predseda Smeru-SD. Zopakoval, že Tibor Gašpar bol podľa neho veľmi dobrým policajným prezidentom a odmieta ho hodiť cez palubu.

PRIZNANIE JE POĽAHČUJÚCA OKOLNOSŤ! V tieto posledné dni a mesiace zažívame jednu z najväčších a najrozsiahlejších...

Posted by Juraj Šeliga - Za ľudí on Thursday, November 5, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM