Šport

Sen si splnil Kolumbijčan, vyhral 15. etapu TdF

Kolumbijský cyklista Jarlinson Pantano ovládol nedeľňajšiu 15. etapu Tour de France, ktorá merala 159 km a viedla z Bourg-en-Bresse do Culozu.

Ilustračný obrázok k článku Sen si splnil Kolumbijčan, vyhral 15. etapu TdF
Zdroj: TASR

Jazdec IAM Cycling najlepšie zareagoval na únik Rafalu Majku dvadsať kilometrov pred cieľom a v záverečnom špurte si vybojoval premiérové víťazstvo na prestížnom podujatí. V sérii viacerých náročných stúpaní horského profilu ale dominoval Majka a obliekol sa do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.

Žlté tričko pre lídra pretekov si udržal Chris Froome, ktorý finišoval s viac ako dvojminútovým mankom za nedeľňajším víťazom. Nič sa nezmenilo ani v súťaži o zelený dres, keďže špurtéri pre náročný kopcovitý profil v úvode etapy nebojovali o body na rýchlostnej prémii, ktorú organizátori umiestnili približne do stredu trate. Sagan tak naďalej vedie so ziskom 340 bodov, pred druhým Cavendishom ich má k dobru 62.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Ceny za stovky eur len za hlas a fotku. Peťovi fandíme všetci!

Pantanto bol po víťaznom dojazde do cieľa dojatý. „Je to neuveriteľné, splnil sa mi sen. Presne pre toto som prišiel na Tour de France, no neveril som, že sa to môže uskutočniť. Som veľmi šťastný a musím sa za to poďakovať tímovým kolegom. Toto víťazstvo venujem mojej manželke a nášmu kapitánovi Mathiasovi Frankovi, ktorý musel pre chorobu z podujatia odstúpiť,“ uviedol víťaz v prvom rozhovore po dojazde do cieľa.

Sobotňajšia etapa, jedna z najťažších na tohtoročnej Tour, mala mimoriadne náročný horský profil. Od štartu do cieľa absolvovali pretekári dve stúpania prvej kategórie, jedno druhej kategórie, dve „trojky“ a špeciálnu horskú prémiu na kopci Grand Colombier s takmer 7-percentným sklonom.

Vrchári mali k dispozícii príležitostí na naháňanie bodov, pre šprintérov mohol byť z celej etapy zaujímavý len úsek 88 km pred cieľom, kde organizátori umiestnili rýchlostnú prémiu na Hauteville-Lompnes. Predtým však museli Sagan a spol. zvládnuť viac ako 70 km cez kopce a bolo jasné, že vzhľadom na tento fakt o body tentoraz špurtovať nebudú.

tdf 15
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM