Webnoviny - Svet

Seniorov v Martine bude strážiť elektronický lokátor

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/APMARTIN 3. júna (WEBNOVINY) – Martinskí seniori sa môžu od júla cítiť o čosi istejšie, strážiť ich bude elektronický lokátor, ktorý pri páde automaticky vyšle signál o pomoc.

Malé mobilné zariadenie vie jednoduchým stlačením gombíka privolať pomoc, ktorú pracovník operačného nonstop strediska vďaka GPS technológii pošle presne na miesto, kde sa senior v núdzi nachádza.

„Elektronického strážcu sme sa rozhodli pilotne poskytnúť našim seniorom, pretože práve oni sú tá ohrozená skupina, ktorá má často zdravotné problémy. Niekedy sú osamelí a často krát sú ich príbuzní tak ďaleko, že by im v prípade potreby nemohli pomôcť. Výhodou zariadenia je, že funguje nielen v domácnosti, ale aj v otvorenom teréne a každý užívateľ ho teda môže zobrať kdekoľvek so sebou,“ povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar. O pridelenie elektronického strážcu budú môcť martinskí seniori požiadať od júla, mesačne ich táto služba vyjde na necelých desať

Stlačením červeného gombíka príjme operačný pracovník mestskej polície signál z lokalizačného zariadenia a s dotyčnou osobou nadviaže hlasový kontakt cez zabudovaný mikrofón a reproduktor. Monitor v operačnom nonstop stredisku zobrazí meno majiteľa elektronického strážcu a mapu s presnou identifikáciou lokality, v ktorej sa ohrozený nachádza. Dispečer vyšle hliadku mestskej polície a rýchlu zdravotnú pomoc.

Takisto postupuje aj v prípade, že osoba neodpovedá. Na strážcovi je totiž možné nastaviť alarm a funkciu upozorňujúcu na pád, ktorý môže nastať v prípade kolapsu majiteľa lokátora, v takomto prípade vyšle signál automaticky.

„Tieto zariadenia budeme používať aj na iné účely, napríklad na monitorovanie príslušníkov mestskej polície, či si riadne plnia pracovné povinnosti. Do budúcna uvažujeme aj o možnosti monitorovania detí, ktorým rodičia môžu takéto zariadenie vložiť do školskej tašky alebo bundy,“ dodáva k využitiu elektronických strážcov martinský primátor.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM