Renáta Bogdáni Regióny Rôzne

SERIÁL: Noví poslanci v župe za Revúcky okres: Vyspovedali sme Milana Kolesára

Voliči v nedávnych župných voľbách volili skúsených politikov. Vyspovedali sme všetkých troch novozvolených poslancov za náš okres. Prečítajte si prvý z rozhovorov!

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Noví poslanci v župe za Revúcky okres: Vyspovedali sme Milana Kolesára
Zdroj: archív Milana Kolesára

Voliči mohli v župných voľbách svojimi hlasmi vybrať celkom 49 kandidátov na poslancov banskobystrického Vyššieho územného celku. Za obvod Revúca prekrúžkovali do krajského parlamentu troch ľudí: Milana Kolesára (SaS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, KDH, OKS – 2 906 hlasov), Júliusa Laššana (SMER-SD – 2 480 hlasov) a Júliusa Buchtu (SNS – 2 061 hlasov). Paradoxne, budú nás reprezentovať len zo severnej časti okresu. Prečítajte si rozhovor s Kolesárom, ktorý oslovil najviac voličov v našom okrese.

Čomu vďačí za úspech?

Výsledky volieb odzrkadľujú doterajšie pôsobenie úspešných kandidátov. „Všetci traja sme spojení so samosprávou a ľudia asi pozitívne vnímajú naše snaženie o rozvoj našich miest a obcí. Dúfam, že zmena na poste predsedu nesklame voličov v kraji“, komentuje MVDr Milan Kolesár.

„V prvom rade je to 15 ročná skúsenosť na poste primátora, ako ma asi ľudia vnímajú aj v mnohých záujmových a spoločenských organizáciách, v ktorých pôsobím. Veľa hlasov som dostal aj v južnej časti okresu, lebo nikdy som sa nesnažil rozdeľovať okres na slovenskú a maďarskú časť. Čo sa týka politického krytia, nie som v súčasnosti členom žiadnej politickej strany, ale dlho som patril ako člen SDKÚ-DS k pravicovému spektru, čo bolo skôr v našom regióne z hľadiska zvoliteľnosti nevýhodou, ale keď vnímame terajšie výsledky volieb, tak je jasné, že táto koalícia mala úspech po celom Slovensku,“ hovorí primátor Jelšavy, ktorého podporovala široká koalícia.

Prioritami pamiatky aj cesty

„Nerád sľubujem, ale určite vynaložím svoju úsilie do tých oblastí kompetencií VÚC, ktoré som pomenoval vo svojom volebnom programe: regionálny rozvoj s prioritou na národné kultúrne pamiatky, sociálna oblasť so zameraním na seniorov, ale aj ďalšie cieľové skupiny, ktoré v okrese nemáme inštitucionálne pokryté. Potom je to infraštruktúra ciest spravovaných krajom, ktoré sa už aj začali rekonštruovať, ale ešte vždy ostanú úseky, ktoré je potrebné riešiť. Bez ciest niet rozvoja,“ vymenoval.

Čo sa týka investícií prinášajúcich zamestnanosť, vidí možnosť cez rôzne nepriame a podporné aktivity riešiť aj túto oblasť. V kampani aj novozvolený župan, ako aj ďalší hovorili o podpore podnikania aj vo vidieckych oblastiach, aby sa zabránilo vyľudňovaniu vidieka. Náš kraj má vidiecky charakter, a preto aj Kolesár vidí význam tejto politiky. „Ale k tomu sú potrebné dostatočné zdroje, ktoré podľa mňa zatiaľ na samosprávnych krajoch nie sú,“ dodáva skepticky.

„Osobne si myslím, že musíme ešte viac "kričať“, aby nás počula vláda a kompetentní, ktorí prerozdeľujú investičné podpory v našom štáte. Konkrétne v Jelšave máme nevyužitých 10 hektárov bývalého vojenského areálu a 10 rokov si ministerstvá prehadzovali tento majetok až skončil vo vlastníctve mesta," poznamenal.

Podpora folklóru

„Celkom na záver mi dovoľte ešte spomenúť poslednú oblasť: je potrebné podporiť ľudí a ich aktivity, ktorí obetujú svoj voľný čas pre vyžitie našich detí a mládeže v športe a umeleckej činnosti, prioritne vo folklóre, ktorý je naším významným kultúrnym dedičstvom.“ ukončil Kolesár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM