Tlačové správy

Seriál Prví influenceri predstaví významné osobnosti slovenského a českého umeleckého sveta

Anglické slovíčko „influence“ sa stalo každodennou súčasťou moderného sveta. Úlohou dnešných influencerov nie je len ovplyvňovať ľudí a ich nákupné správanie, ale hlavne bojovať za dobrú vec a šíriť osvetu v dôležitých spoločenských otázkach.

Ilustračný obrázok k článku Seriál Prví influenceri predstaví významné osobnosti slovenského a českého umeleckého sveta
Zdroj: AMC Networks International

Kým sa inšpirovali ľudia, keď neexistovali sociálne siete? Televízna stanica Spektrum uvádza jedinečný seriál Prví influenceri, v ktorom sa predstavia významné osobnosti slovenského a českého umeleckého sveta.

Môžete sa tešiť na rozhovor s Božidarou Turzonovovou, Marošom Kramárom, či Milanom Markovičom, ktorých vyspovedal slovenský moderátor Števo Eisele. Českých umelcov ako napríklad Miroslava Táborského, Jířího Bartošku či Martu Kubišovú si podal český herec Otakar Brousek ml.

Influenceri pod drobnohľadom cenzúry

Mladá generácia si dnes už nevie predstaviť svet bez internetu, ale pred zmenou režimu sa k ľuďom dostávali informácie len prostredníctvom pár rozhlasových staníc, televíznych kanálov a novín.

Politický systém, ktorý trval až do konca 80. rokov, znamenal, že verejnosť mohla byť informovaná o dianí vo svete len cenzurovane. Seriál Prví influenceri predstavuje umelcov zo 60., 70. a 80. rokov, ktorí mali veľký vplyv v spoločnosti, aj keď si ho častokrát sami neuvedomovali.

Preto ich dnes právom môžeme nazvať influencermi, aj keď nemali státisíce followerov na sociálnych sieťach.

Hovorili za nich ich skutky a vyjadrenia.

Zdroj: AMC Networks International

Rozdielne sféry vplyvu

V jedenásťdielnom seriáli dámy Božidara Turzonovová, Marta Kubišová, Marie Tomsová a páni Jiří Bartoška, Miroslav Táborský, Josef Zíma, Pavel Zedníček, Jan Rosák, Milan Markovič, Maroš Kramár a Jiří Lábus hovoria o tom, ako svoj vplyv využívali, ako k nemu prišli a či si ho vôbec uvedomovali.

Obľúbený slovenský herec Maroš Kramár sa sám za influencera nepovažuje: „Pre mňa je pojem influencer nový a celý tento influencerský svet ma fascinuje. Nepovažujem sa za influencera, aspoň toho novodobého, keďže sa na sociálnych sieťach až tak nepohybujem. Podľa mňa existujú dva svety, teda svet starších a dnešných influencerov, ktoré o sebe častokrát navzájom ani nevedia a neprelínajú sa. Starší sa objavovali skôr v televízii a rádiu a dnešní vládnu sociálnym sieťam.

Sám si na nejaký veľký vzor v živote nespomína. V seriáli sa dozvieme aj názor umelcov na súčasnú kultúru, médiá, či politiku a nevynecháme ani najpamätnejšie okamihy ich kariéry.

Príbehy a spomienky česko-slovenských umelcov budú prístupnejšie a zrozumiteľnejšie pre mladú generáciu vďaka zapojeniu populárnej youtuberky Anny Dvořákovej @an.dvr, ktorá ku každému umelcovi dodá niečo z jej pohľadu a spomienok.

Každý má ísť svojou vlastnou cestou

A čo na seriál vraví sám moderátor Štefan Eisele, ktorý spovedal slovenských umelcov? „Samotný námet je podľa mňa v intenciách doby úplne geniálny. Každá éra má svoje vlastné hviezdy i vlastné komunikačné kanály. Čo sa nemení je čistá človečina ukrytá v každom jednom influencerovi súčasnosti i minulosti.

Z rozhovorov sa moderátor dozvedel, že Maroš Kramár nestíhal odpisovať na ľúbostné listy od fanúšičiek, zatiaľ čo po Milanovi Markovičovi pľuli „babky demokratky“ a Božidara Turzonovová inšpirovala stovky mladých nádejných hercov. „V podstate jediným “problémom” seriálu je, že každá epizóda nemohla trvať aspoň dve hodiny.

Aj ostrieľaný moderátor a komentátor, akým je Števo Eisele, mal veľký profesionálny, ale aj ľudský rešpekt sadnúť si oproti obrovským osobnostiam slovenskej kultúry. „Najviac sa mi páčilo, že každý išiel v živote svojou vlastnou cestou. Bez skratiek v pohodlných topánočkách. Proste poctivou prácou prinášať radosť a často aj nádej svojmu publiku.

Ak sa chcete dozvedieť viac o ľuďoch, ktorí ovplyvnili naše česko-slovenské dejiny sledujte od 16. decembra o 18:00 11-dielny seriál Prví influenceri na TV Spektrum. Prvá časť seriálu bude dostupná aj v aplikácii AMC Mikro.

Zdroj: AMC Networks International

O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je súčasťou AMC Networks International, jednou z popredných medzinárodných spoločností na poli televízneho vysielania a distribúcie tematických televíznych staníc, ktoré sa sústreďujú na strednú a východnú Európu. Súčasne portfólio AMCNI – Central and Northern Europe ponúka televízne stanice v štyroch žánroch: športové: Sport1, Sport2, SportM, detské: Minimax, JimJam; zábavno-vzdelávacie: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických staníc je vytváraný pre miestnych divákov a trhy v rôznych jazykoch. Je dostupný v celom rade platforiem, vrátane HD služieb a ponúka verzie pre mobilné telefóny.

AMC Networks International (AMCNI) je globálna divízia AMC Networks a je dodávateľom uznávaných zábavných relácií pre predplatiteľov vo viac než 130 krajinách. AMCNI zahŕňa globálne značky a aj populárne stanice s lokálnym významom a rôznorodým žánrovým zameraním. Viac informácií nájdete na www.amcnetworksinternational.com.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AMC Networks International
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM