Jakub Forgács Regióny

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Bystrice si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Banskobystričania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, netreba za ňou chodiť ďaleko z mesta. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Bystrice si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Banskobystričania.

Rastie aj v okolí Bystrice

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí každý rok zbierať aj Banskobystričanka Martina. „Nájsť sa dá na svahoch pod Krížnou. Skladujem ho sušený aj mrazený, lebo sušený stráca vôňu,“ prezradila pre Bystrica 24 Martina. Pripravuje z neho pesto, ale chutný je aj čerstvý, do šalátov alebo pomazánok.

„Rastie aj smerom zo Šahtičiek na Donovaly, po asi 1,5 hodine šlapania a pri chate nad Moštenicou. Jem ho jedine čerstvý, na chlebe s maslom,“ povedala Sásovčanka Stanislava, ktorá skúšala nakladať medvedí cesnak aj do alkoholu alebo soli, no veľmi jej tak nechutil.

Peter z Banskej Bystrice odporúča, prejsť asi hodinu po červenej značke z Donovál, z časti Bully, kde medvedí cesnak rastie tiež. „Keďže mám pod horou záhradu, pestujem si ho aj tam. Okrem čerstvého cesnaku na jedenie, zvyknem cibuľky namočiť do alkoholu na jeden mesiac a potom sa to dá brať po kvapkách ako liek na podporu imunity, črevné problémy a bolesť hrdla,“ vysvetlil. Ako sme sa dozvedeli, ďalšími lokalitami, kde sa dá nájsť medvedí cesnak v okolí Banskej Bystrice, sú aj Turecká a Staré Hory.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Keď sa rozhodnete kuchtiť s medvedím cesnakom, buďte opatrný. Znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba ani preháňať. Pri zbieraní si ho tiež ľahko môžete zameniť s jedovatou konvalinkou. „Dá sa pomýliť s listami konvalinky, ktoré obsahujú jed. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak,“ upozornil Michal z Malachova, ktorý dodal, že aj jeho kvet vyzerá úplne inak ako kvet konvalinky.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM